Situace na Ukrajině je naléhavá. USA a Británie svolaly strategickou schůzku

Jednání mezi Velkou Británií a Spojenými státy americkými probíhalo už tento víkend. Osobně se ale Starmer s Bidenem setkají až v pátek 13. září ve Washingtonu, píše web The Sun. Jejich schůzku britský premiér označil za "strategické jednání".

"Pojedu tam, protože situace na Ukrajině je stále naléhavější, stejně jako situace na Blízkém východě," řekl Starmer. Bílý dům v prohlášení uvedl, že se jednání zaměří na "globální otázky společného zájmu".

Probírat mají větší podporu Ukrajiny a její obranu před ruskou agresí nebo zajištění propuštění rukojmích a dohodu o příměří, která by ukončila válku v Gaze. Jednat ale budou mimo jiné i o ochraně mezinárodní námořní dopravy v Rudém moři nebo prosazování svobodného a otevřeného Indo-Pacifiku.

[chooze:article;value:573081]

Jak připomíná web Sky News, páteční schůzka bude druhým setkáním aktuálních lídrů Británie a Spojených států. Poprvé se sešli v Bílém domě v červenci, jen několik dní poté, co byl Starmer zvolen britským premiérem.

Podle médií je také možné, že se v USA Starmer sejde i s demokratickou kandidátkou na prezidentku Kamalou Harrisovou. Úřady ale tuto informaci nepotvrdily.

Plán na ukončení války na Ukrajině má ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Ten ho poodhalil během víkendové návštěvy Itálie a projednat ho chce jak s Bidenem a Harrisovou, tak s Donaldem Trumpem. Předložit ho plánuje v listopadu.

Zelenskyj znovu vyzval západní spojence o poskytnutí zbraní dlouhého doletu (06/09/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.