Situace s černými pasažéry se stává neúnosnou. Úřad chce výrazný růst pokut

V Praze jezdí nejvíce hříšníků metrem. Loni tam revizoři rozdali téměř polovinu všech pokut. "Nejvíc uložených pokut, a zejména pokut na místě, bude od cizinců, kteří k tomu často přistupují značně bezstarostně," vyložil vedoucí odboru Přepravní kontroly DPP Pavel Kurka.

V Pardubicích je pokuta pro černé pasažéry 1 500 korun, pokud ovšem zaplatí na místě, je to 800 korun.

Načerno jelo hromadnou dopravou loni téměř 300 tisíc lidí, což byl každý 30. kontrolovaný. Ale skutečný počet černých pasažérů je podle odborníků mnohem vyšší. Počty kontrol narůstají a jednotlivé dopravní podniky zavádějí přísná opatření.

Zvednout pokuty na dvojnásobek

Dosud hříšníkům hrozí pokuta maximálně 1 500 korun, podle dopravních podniků už takové sankce nestačí. "Nyní se přikláníme k výši 3 000 Kč, který je v návrhu legislativní změny ministerstva dopravy," prohlásil předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

"Aby to bylo odstrašující, aby to mělo nějaký smysl, aby to celé fungovalo a aby ti, kteří jezdí načerno nebo porušují přepravní podmínky, si to rozmysleli," vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Novela zákona už prošla připomínkovým řízením. Pokud začne platit, neznamená to plošné zvýšení pokut. "Zákon stanoví horní limit a potom je na dopravním podniku, respektive na tom dopravci, jakou výši stanoví," doplnil Jemelka.

[chooze:article;value:535413]

Lepší je zaplatit rovnou

Ve většině měst se vyplatí uhradit pokutu hned na místě, ušetřit se tak dá i několik stovek korun. Dopravní podniky tím chtějí motivovat hříšníky, aby platbu neodkládali. "Protože nakonec dost často dochází k tomu, že třeba i na základě nepozornosti se dostanou do procesu soudního nebo exekučního vymáhání," objasnil Kurka.

Revizoři si prý zvýšením pokut vlastní konta nevylepší. Jejich odměna závisí na tom, kolik lidí přistihnou bez jízdenky, nikoli na vybrané sumě za pokuty.

[chooze:article;value:498884]

Omezení dopravy kvůli černým pasažérům

V Ústí nad Labem se začaly vloni v létě omezovat spoje do některých částí města, jezdilo tam příliš mnoho lidí bez jízdenek. Později město přidalo nástup pouze předními dveřmi. "Za loňský rok jsme zachytili 12 500 cestujících bez platného jízdního dokladu," uvedla mluvčí ústeckého dopravního podniku Jana Dvořáková.

Miliony korun od dlužníků město ale zřejmě nikdy neuvidí, téměř polovina dlužníků žije ve vyloučených lokalitách a desetina jich má bydliště na městském úřadě.

Ústí v tom není samo. V Pardubicích prý už dobře znají několik cestujících, které při jízdě zadarmo načapají klidně i několikrát denně. Revizoři tam nemají lehkou práci. "Prchající černý pasažér před revizorem vytrhl hasicí přístroj v autobuse, rozbil sklo ve dveřích a snažil se utéct," popsal ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

V Plzni musejí revizoři každý den počítat se strkanicemi nebo fackami od černých pasažérů. Také tam loni stoupl počet těch, kteří zkoušejí jezdit bez placení. "Evidujeme i cestující, kteří u nás mají více než sto pokut za jízdu bez platného jízdního dokladu," shrnul mluvčí plzeňského dopravního podniku René Vávro.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.