Situace s klíšťaty bude v příštích hodinách kritická. Nejnebezpečnější nejsou lesy

[chooze:gallery;value:35503]

​Několik následujících dní budou klíšťata řádit snad v každém koutě České republiky. Český hydrometeorologický ústav totiž varuje před jejich vysokou aktivitou. Ta je na sobotu sice hlášená hlavně pro Středočeský, Ústecký a Moravskoslezský kraj, ale na pozoru by se měly mít i další kraje, kde je jejich aktivita proměnlivě na vysoké a střední úrovni.

To nejhorší ale přijde v neděli, kdy je upozornění před vysokou aktivitou klíšťat hlášeno pro všechny kraje. Meteorologové v takovém případě doporučují používat repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace a večer a ráno si důkladně prohlédnout tělo a případně i přisátá klíšťata odstranit.

Právě jejich odstranění je zásadní. Nedávná studie Akademie věd České republiky ukázala, že téměř polovina klíšťat je infikovaných. Ze tří tisíc vzorků, které výzkumníci nasbírali napříč republikou, bylo infikovaných 44 procent. Nejčastější nemocí byla lymeská borelióza, kterou mělo 26 procent odebraných klíšťat.

[chooze:article;value:547536]

​"Na různých místech jsme našli od jednoho až po 72 klíšťat na sto metrů čtverečních," uvedl vedoucí studie Václav Hönig z Parazitologického ústavu BC AV ČR. Nejvíce klíšťat výzkumníci našli v méně udržovaných částech parků, naopak na pravidelně sekaných trávnících jich bylo minimum. Ačkoliv lze předpokládat, že jich v městských parcích bude méně než v lesích, není tomu tak.

Právě s návštěvou lesa máme přitom spojena zdravotní rizika způsobená klíšťaty. Podle odborníků jsme ale na omylu. "Jak ale ukazují naše výsledky, s klíšťaty a také s infekcemi, které přenášejí, se můžeme setkat častěji v městských parcích, lesoparcích a na zahradách než v lesích," upozornila Kateřina Kybicová ze Státního zdravotního ústavu.

Pokud se tedy chystáte na procházku, ať už do lesa, či do města, nezapomeňte na prevenci. "Ve městech, kde je významně vyšší frekvence pohybu lidí a jen málokdo použije repelent před procházkou v parku či se po návratu ze zahrady zkontroluje, zda nemá přisáté klíště, představuje městská zeleň vysoké zdravotní riziko," uzavírá odbornice. 

Teplé počasí hraje do karet klíšťatům. Chraňte své mazlíčky, varují veterináři (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.