Moderní bydlení

Situace se vyostřuje. Kromě praktiků zavřou ordinace i ambulantní specialisté

"Přes veškerou naši snahu se do dnešního dne nepodařilo vedení ministerstva zdravotnictví (MZ) přesvědčit o tom, že není možné již třetím rokem ignorovat inflaci a nárůst nákladů na naši péči a tím ji (na rozdíl od některých jiných segmentů) řadit na 'druhou kolej', resp. ohrožovat její funkčnost," uvedla Rada Sdružení ambulantních specialistů ČR.

Stejně jako v případě praktických lékařů se prý i pro ně jedná o krajní řešení. "Stále jsme připraveni jednat. Našim cílem není protest či jakékoli obtěžování pacientů, ale nezbytná náprava stavu úhrad naší péče o ně," zdůraznili lékaři.

[chooze:article;value:578658]

Pokud se podle nich přístup ministerstva nezmění, kvalita lékařské péče se bude zhoršovat. "Pokud neprovedeme tuto akci nyní, MZ si zvykne na to nám dál ubírat peníze a dopady na finanční stabilitu našich praxí i kvalitu a dostupnost námi poskytované péče bude podstatně horší," dodali ambulantní specialisté.

Své ordinace tak 29. a 30. října uzavřou na protest proti úhradové vyhlášce nejen tisíce praktických lékařů pro děti i dospělé, ale i ambulantní specialisté po celé republice.

V úterý jednali lékaři s ministrem zdravotnictví s Vlastimilem Válkem (TOP 09) o tom, jak má vypadat nový zákon sjednocující odměny zdravotníků. Na jeho podobě se ale neshodli. "Na 23. 10. od 16 hodin lékařská komora svolala veřejnou poradu soukromých lékařů a ambulantních specialistů o tom, jak budeme postupovat dál, a je velmi pravděpodobné, že i ambulantní specialisté se do protestních akcí zapojí," řekl na středeční tiskové konferenci prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

Jednání mezi lékaři a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) skončila neúspěšně. Podívejte se na reportáž TV Nova (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.