Situace se změnila, říká Bartoš. Nebude Starosty žádat, aby odešli z vlády

S prvním vicepremiérem Rakušanem a dalšími zástupci hnutí STAN se Bartoš setká ve středu odpoledne. "Je třeba dořešit procesní věci, jednání předpokládá i koaliční smlouva, kterou jako vždy ctíme... No a taky je to normální slušnost –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mluvit s lidmi z očí do očí," vzkázal na sociální síti X.

Výzvy k odchodu z vlády jim předkládat nemíní. "Naše motto 'společně do vlády, společně do opozice' platilo před třemi lety, kdy se vstup vyjednával. Nyní je situace jiná. Důvěru Pirátů včerejším způsobem jednání pan premiér i ODS finálně ztratili, je ale na vyhodnocení každého, jak se k tomu postaví," uvedl.

Klíčové nyní pro Piráty podle něj je, říct si, že mají se Starosty nadále společný program, který je třeba plnit. "Je v něm mnoho zásadních věcí, které zlepší životy lidí, posunou naši zemi k lepšímu. A ty je třeba dotáhnout. Jde například o můj zákon o podpoře bydlení, na který se čekalo 30 let, rozjeté investice do výstavby dostupného bydlení, rozšíření předškolní péče, modernizace vzdělávání a mnohé další," podotkl. "Jen tak můžeme zabránit tomu, aby naši zemi ovládli oligarchové, komunisté a extremisté," dodal.

[chooze:article;value:575378]

Odvolání Bartoše oznámil Fiala v úterý na tiskové konferenci. Zdůvodnil to neúspěšnou digitalizací stavebního řízení. Piráti následně reagovali, že tím vyhodil z vlády všechny pirátské ministry, ačkoli to premiér odmítá. 

Podle Bartoše navíc porušil svým jednáním Fiala koaliční smlouvu. Na stranu premiéra už se ale postavily všechny strany hnutí SPOLU. Že z vlády nehodlá STAN odejít, naznačil Rakušan už v úterý. "My, Starostové, budeme dál pracovat na tom, co jsme lidem slíbili a proč nás zvolili," napsal. Zároveň vyzval Piráty, aby ve vládě zůstali také.

Podívejte se na včerejší tiskovou konferenci Ivana Bartoše ke konci ve vládě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.