Situace v Bachmutu je vážná. Ukrajincům ale na pomoc spěchá počasí

Zdá se, že Rusové utahují svou smyčku kolem Bachmutu, píše americká CNBC. I když je situace ve městě a jeho okolí nepřehledná a informace o ní se různí, mnozí vojenští analytici spekulují, zda nepřišel čas, aby se Ukrajinci z Bachmutu stáhli.

Pokud však Rusové chtějí v dohledné době provést rozhodující útok, musí to udělat teď. Podle zpráv britské vojenské rozvědky totiž přichází čas jarní rasputice, tedy extrémně blátivého období, které nepřeje komplexním operacím. Tyto podmínky pomohly zastavit ruský postup už při loňské jarní ofenzivě.

"Teplota půdy je většinu dne nad bodem mrazu, dochází k tání a vzniku bláta. Přes noc však stále mrzne. Podle předpovědi by ale mělo být po zbytek zimy a na začátku jara o poznání tepleji, než je v tuto dobu obvyklé," píše se ve zprávě. "Je téměř jisté, že ke konci března bude rozbahnění nejhorší a výrazně zpomalí přesun vojenských sil mimo cesty, což svědčí hlavně obráncům," dodávají britští zpravodajci.

[chooze:article;value:492615]

"Ta hluboká vrstva černozemě, která je poměrně málo únosná, je v době, kdy je nasáklá vodou, opravdu jen obtížně průchozí," sdělil pak TN.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "To pak výrazně ovlivňuje manévrovací možnosti zejména kolových vozidel, která v té době mohou cestovat prakticky jen po zpevněných komunikacích. Pásová jsou na tom o něco lépe, ale také mají problémy," vysvětlil.

"Rasputica tak znamená komplikace jak pro bojové jednotky vybavené tanky, transportéry a bojovými vozidly pěchoty, které se musí pohybovat pomaleji, tak i pro jejich zásobování, které probíhá většinou klasickými náklaďáky. Pro provádění manévrových operací je to tedy skutečně obtížné období. Velitelé musí další postup plánovat většinou podél cest, kde jsou ale jednotky více zranitelné.

Dřívější příchod rasputice podle Šedivého Rusy překvapil. "Je to pro ně nevýhoda, která může výrazně ovlivnit jejich snahy o novou ofenzivu," shrnul vývoj na východní ukrajinské frontě Šedivý.

Rusové se pokouší dobýt Bachmut. Tisíce lidí ve městech se skrývají v podzemí: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.