Situace v Bachmutu se stupňuje. Ruští vojáci prchají, wagnerovci prosí o pomoc

Ukrajinská armáda pokračuje v protiútocích u Bachmutu. Na místě operují jednotky zocelené předešlými boji, kterým se pomalu daří nepříznivou situaci otáčet. Během posledních dní se jim podařilo postoupit o několik kilometrů na severu a jihu města.

"Včera to dokonce vypadalo na to, že Ukrajinci, kteří úspěšně eliminovali dvě ruská křídla, tak vlastně vlákají wagnerovce do pasti, protože tam ty některé jednotky opustily svoje pozice. Ale je evidentní, že Ukrajinci postupují velmi opatrně a nechtějí, aby se ty útočné jednotky vzdálily logistice a zásobování," zhodnotil bezpečnostně-politický expert Zdeněk Petráš.

Že by Ukrajinci podnikli úspěšné protiútoky na křídlech bachmutské fronty, ale odmítlo ruské ministerstvo obrany. Podle mluvčího naopak oblast posilují výsadkáři. Šéf wagnerovců to ale označil za lež. "Výsadkové jednotky poskytují podporu a zastavují pokusy ukrajinských ozbrojených sil o protiútok na křídlech," řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

[chooze:article;value:504397]

​"Konašenkov, mírně řečeno, lže. Jednotky ruského ministerstva obrany z křídel uprchly. Fronta se pomalu hroutí a ministerstvo obrany se snaží situaci utajit. Musíme si přestat lhát, jinak to povede k ruské tragédii," zhodnotil šéf wagnerovců Prigožin. Jeho žoldnéřská skupina, která drží většinu města, prý stále dostává pouze deset procent požadované munice. Její šéf proto vyzval ruského ministra, aby dorazil velet přímo na frontu. 

K bojovým akcím v sobotu došlo i přímo na ruském území. Krátce za sebou se v Brjanské oblasti zřítil vojenský letoun Su-34, vojenský vrtulník a nejspíš i další dva letouny. "To, že ukrajinské jednotky operují z části na ruském území, se ví už delší dobu. To můžou být buďto jednotky speciálních sil. Může to být i určité hnutí odporu," uvedl bezpečnostní expert Zdeněk Petráš.

Podle analytiků se blíží spuštění ukrajinské protiofenzivy, která se má opírat o zbraně NATO. Volodymyr Zelenskyj proto dál pokračuje v návštěvách západních spojenců. V sobotu dorazil do Itálie, kde se setkal s prezidentem, premiérkou a ve Vatikánu i papežem Františkem. Pokračovat by měl do Německa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.