Situace v Rudém moři: Jemenští povstalci jsou dobře vyzbrojení, popsal expert

Jemenští povstalci Hútíové od listopadu podnikli asi 30 útoků na lodě plující Rudým mořem na trase přes Suezský průplav, což je jedna z nejvytíženějších obchodních tras na světě. V reakci na útoky Hútíů vznikla mezinárodní koalice, jejíž členy jsou USA, Velká Británie a další státy, která se rozhodla obchodní cesty zabezpečit.

Britové a Američané s podporou dalších států v noci na pátek letecky zaútočili na vojenské cíle v Jemenu. "Právě tento útok měl za cíl zasáhnout identifikovaná místa, která by mohla zásadním způsobem omezit útoky ze strany jemenských rebelů a zásadním způsobem zlepšit podmínky, za kterých je námořní doprava v této oblasti realizována. To, co vidíme v současné době, je standardní zahájení operace, která má za cíl narušit především způsob velení a řízení vojenské části jemenských rebelů nebo té části, která tyto útoky na námořní dopravu organizuje," objasnil Petráš.

Hútíové spojují útoky na obchodné lodě s izraelský útokem na Pásmo Gazy po masakrech ze 7. října. Nicméně jak upozornil Petráš, nepřátelské akce se objevovaly v Rudém moři už předtím. Nyní ale situace vyeskalovala.

[chooze:article;value:536878]

​Podle Petráše nelze předpokládat, jak dlouho bude tato intervence trvat, na která místa bude zaměřena a s jakou silou. "To vše je součástí operačních plánů, které samozřejmě nebudou zveřejňovány v médiích. Povstalci podporování Íránem odmítají ukončení svých akcí. Prohlásili, že v nich budou pokračovat, dokud Izrael neukončí boje a neopustí Pásmo Gazy. Rovněž varovali, že případný útok proti Jemenu nezůstane bez odvety. Zdá se tedy, že jsou oba týmy, když to takhle řeknu, připraveni na další odvetu," vyložil Petráš.

Problémem pro mezinárodní koalici je to, že jemenští povstalci nemají pevnou organizační strukturu a jako nepravidelné bojovné jednotky jsou obtížně identifikovatelné. Pokud by se konflikt protáhl, může podle Petráše nastal i to, že by se mezinárodní koalice mohla pokusit zcela eliminovat vojenskou sílu Hútíů.

[chooze:article;value:533853]

​Hútíové jsou přitom poměrně dobře vyzbrojení. "Pokud jde o bojové drony, jsou jejich prostřednictvím schopni jak sledovat, tak zasahovat zvolené cíle. Mají k dispozici také poměrně širokou škálu raketových zbraní. Mají také možnost zasahovat zvolené cíle jak ze vzduchu, tak i po zemi. Co se týče síly jejich arzenálu, je možné, že by mohl způsobit rozsáhlé škody v případě vedení nějakého konfliktu," popsal Petráš.

Rusko svolalo jednání Bezpečnostní rady OSN, kde se chce situací zabývat. Podle Petráše tam bude ze strany Ruska, Íránu a některých dalších států snaha o odsouzení útoků na Jemen.

Na celý rozhovor se Zdeňkem Petrášem se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.