Situaci na Rhodu řeší ministři. Připravená jsou vládní i armádní letadla

"O situaci na ostrově Rhodos jsem informoval premiéra a ostatní členy vlády, v kontaktu jsme také s německými kolegy kvůli případné evakuaci českých občanů," informoval v neděli odpoledne ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Ministerstvo zřídilo pohotovostní linku pro dotazy spojené s požáry (+420 222 264 240). Vyzvalo také všechny Čechy v Řecku, aby se registrovali v systému DROZD.

Pokud to bude potřeba, je kabinet ochotný poslat pro Čechy vládní letadlo. "Zatím cestovní kanceláře jejich přepravu zpět do ČR zvládají a o pomoc nepožádaly," uvedl první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Jsme v kontaktu s českými občany, diplomaty i cestovními kancelářemi. Zástupci ministerstva zahraničních věcí pomáhají lidem přímo na místě. Jsme připraveni vyslat vládní letadlo a poskytnout pomoc při případné evakuaci našich občanů," vzkázal na twitteru premér Fiala.

Repatriační let vypraví pro české klienty společnost DER Touristik, pod kterou spadají cestovní kanceláře Fischer a EXIM Tours. V noci by měl odstartovat z Prahy. "Přesný letový řád zatím není známý, na palubu se vejde 189 lidí," řekl TN.cz mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. 

Nakonec podle ministerstva zahraničí odletí deset minut po půlnoci. Čedok vypraví let 20 minut po půlnoci. První repatriační let odletí v noci i s turisty CK Blue Style. Další mají letět v pondělí v devět hodin ráno. 

"Pokud se ukáže, že noční repatriační lety, které jsou již naplánované, nebudou stačit, jsme připraveni pomoci českým občanům. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS, pozn. red.) mi potvrdila, že armádní letadla jsou připravena okamžitě odletět do Řecka, pokud si to situace vyžádá," uvedl Fiala.

[chooze:article;value:514536]

Řeckým kolegům jsou připraveni pomoct i čeští hasiči. "Zítra tam odlétají dva styční důstojníci, aby spolupráci koordinovali," sdělil v neděli Rakušan.

"Posíláme také na místo speciální konzulární tým a dva kolegy z Hasičského záchranného sboru, kteří budou na místě pomáhat se zvládáním situace," potvrdilo ministerstvo zahraničních věcí. "V případě, že nemáte doklady a chcete zemi opustit, místní policie bude na letišti na Rhodosu vystavovat potvrzení o ztrátě cestovního dokladu," upozornilo.

Řecké ministerstvo zahraničí zřídilo trojici krizových linek v angličtině (+30 210 368 1730, +30 210 368 1259, +30 210 368 1350). "Nepřetržitě funguje také nouzová linka našeho velvyslanectví v Athénách: +30 694 4733 769," píše česká diplomacie.

Tisíce evakuovaných na Rhodu. Lidé spí na zemi, některé hotely lehly popelem (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.