Sjezdovky na horách ničí déšť. Obleva nám dává zabrat, stěžují si vlekaři

Na Tanvaldském Špičáku v úterý celý den drobně pršelo. Sníh rychle odtává a v provozu tam zůstává pouze jediná sjezdovka. "Sníh mizí, nahoře už je opravdu málo. Zkusíme to ale udržet co nejdéle," postěžoval si strojník lanové dráhy Tanvaldský Špičák Daniel Dvořák.

Pro lyžaře je to spíš trápení a snaží se najít alespoň něco pozitivního. "Dobré je, že není hodně lidí. Nikdo tu nepřekáží," pochvalují si návštěvníci hor.

Harrachov je spíš přehlídkou deštníků a pláštěnek než lyží na ramenou. Říčkou Mumlavou odtéká prakticky veškerý přírodní sníh, který v Harrachově napadl. Některé sjezdovky tam ještě ani neotevřely, třeba na Rýžovišti. "Neustále prší, lidí proto příliš není. Touhle dobou jich bývají tisíce, teď jsou to stovky," stěžuje si vedoucí střediska Ski areálu Harrachov Martin Nedvěd.

Najdou se ale i lyžaři, které nestaví ani deštivé počasí. "Prostě tam bahno někde, ale jinak je to v pohodě. Je to jak jarní lyžovačka," říkají.

[chooze:article;value:525848]

​V Bedřichově na jizerskohorské magistrále jsou trati udržované, ale sníh je mokrý a těžký. "Obleva nám dává pořádně zabrat, voda teče po loukách," popisuje zoufalou situaci Martin Kunc z organizace Jizerská o.p.s. Bedřichov. "Je to tak na hodinu jízdy, pak je člověk celý mokrý," říká jeden z návštěvníků hor.  Ze sjezdovek v Bedřichově jezdí jediná, a to dětský vlek. 

Kvůli zvýšeným teplotám a deštivému počasí taje sníh i ve Špindlerově Mlýně, lyžařů je tam minimálně. "Byl jsem na běžkách, moc to ale nejelo," přiznává vyznavač bílé stopy.

Předpověď počasí ale není pro milovníky lyžování příznivá. Až do konce roku budou teploty na nulou. 

Spor o sjezdovku v Havlíčkově Brodě trval pět let. Konečně se podařilo vyřešit (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.