Skandál kolem levného tankování v Polsku. Benzínku začali vyšetřovat

Okresní státní zastupitelství ve městě Płock vede vyšetřování proti společnosti Orlen. Důvodem je snížení cen pohonných hmot od 1. srpna do 31. října loňského roku, které mohlo společnost vystavit značné škodě, uvedl polský web Polsatnews.

Řízení bylo zahájeno 17. ledna. Mluvčí okresního státního zastupitelství Iwona Śmigielska-Kowalská uvedla, že se týká "způsobení přímé hrozby rozsáhlé majetkové škody společnosti Orlen ve výši, která ještě nebude stanovena".

Vyšetřování má určit, zda "kvůli zneužití pravomocí nebo neplnění povinností osobami řídícími Orlen" mohlo během výše uvedeného období dojít k "neoprávněnému snížení cen paliv vzhledem k tržním cenám". "Dvěma lidem bylo v tomto případě oznámeno podezření ze spáchání trestného činu," dodala mluvčí.

[chooze:article;value:538261]

​V době před a po parlamentních volbách bylo možné na stanicích Orlen podle televize TVN24 pozorovat neobvyklé pohyby cen, které podle odborníků nebyly způsobeny tržními faktory. I když ceny ropy na burzách rostly a polský zlotý oslaboval, tak pohonné hmoty byly v polovině září jednoznačně levnější než například v České republice. O podezřele nízkých cenách jsme na podzim psali například v tomto článku.

Polská média už tenkrát spekulovala, že vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) skrze dosazeného šéfa Orlen uměle snižovala ceny pohonných hmot před volbami 15. října. Orlen má v Polsku dominantní postavení na trhu a asi polovinu jeho akcií vlastní stát.

Ředitelem společnosti byl dosud Daniel Obajtek, který je také členem strany Právo a spravedlnost. Ve čtvrtek byl ale Obajtek odvolán z funkce. "Konec využívání společností státní pokladny pro politické účely," okomentovala ředitelův konec vládní strana premiéra Donalda Tuska Občanská platforma na sociální síti X

Orlen se brání

Zástupci společnosti v odpovědi pro TVN24 argumentují, že "činnost společnosti je transparentní a společnost vždy spolupracuje se všemi úřady". "Podněty týkající se anomálií v cenách pohonných hmot na stanicích Orlen nemají nic společného s realitou," uvedla společnost.

Další problémy

Pro Orlen nejde o jediný problém. 18. ledna pracovníci polského protikorupčního úřadu CBA provedli v kancelářích společnosti prohlídky. Zaměřili se na kanceláře nejvyšších představitelů, včetně ředitele, uvedlo rádio Zet. Nová polská vláda tvrdí, že za předchozí vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) se do vedení státních podniků dostali lidé loajální této straně a že státní firmy byly často využívány k osobním a politickým účelům.

Podívejte se, jak to na podzim u čerpacích stanic v Polsku vypadalo (10/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.