Skandál u Dr. Oetkera? Natočili, jak přebalují prošlé jídlo. Firma to popírá

V polském Płocku se firma Dr. Oetker zabývá podezřelými praktikami. Se šokujícím zjištěním přišel investigativní pořad reportérky Anity Gargasové z polské televize TVP1, informace mimo jiné převzal i web wPolityce.pl. Na prošlých potravinách se údajně mají omlazovat data spotřeby.

Produkty mají dostat nový obal a předtím se některé zboží ještě tepelně upravuje. Polská televize se přitom odvolává na informace od anonymního informátora z uvedené firmy.

[chooze:article;value:311929]

​Výrobce potravin se v e-mailovém vyjádření pro TN.cz proti zmíněné reportáži radikálně ohrazuje. "Bezpečnost potravin je pro nás stejně důležitá jako pro naše zákazníky," uvádí se mimo jiné ve zprávě zaslané tiskovým oddělením společnosti Dr. Oetker.

Televizní reportáž má ukazovat trojici produktů. Jeden záběr má být z roku 2012. "Proto byla natočena šarže dortové polevy vyrobená v roce 2011 s datem použitelnosti do roku 2013," uvádí se v prohlášení firmy. Zboží mělo získat nové obaly kvůli aktualizaci informací pro zákazníky.  

Další záběr má být z roku 2015. Výrobky také získaly nové obaly, ale tentokrát kvůli zjištěné závadě na těch starých. Zboží bylo mimo jiné otestováno v externí mikrobiologické laboratoři a žádné nedostatky zkoumání neodhalilo.

[chooze:article;value:212266]

​A na základě dobrých výsledků bylo datum spotřeby prodlouženo o jeden měsíc. Vše mělo podle tiskového oddělení firmy proběhnout v souladu s platnou legislativou. Ve třetím případě byla prodloužena trvanlivost vanilkového extraktu, protože to umožnily příznivé výsledky kontroly kvality. 

Například web eatthis.com připomíná, že v USA ani takový problém s tím, že by lidé konzumovali prošlé jídlo, není. Devadesát procent vyhozených potravin v Americe ještě ani nemá prošlou expiraci. 

Takhle na trhu zacházejí s ovocem? Běhají po něm myši, tvrdí žena (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.