Skandál v Polsku. Znásilněné 14leté dívce odmítly nemocnice provést potrat

Mentálně postižené 14leté dívce, kterou znásilnil její příbuzný a zároveň opatrovník, odmítli lékaři v regionu Podleské vojvodství na východě Polska provést interrupci a poslali ji pryč.

Zaštiťovali se přitom takzvanou klauzulí svědomí, která umožňuje lékaři odmítnout provést zákrok, jenž je v rozporu s jeho přesvědčením, pokud nejde o život ohrožující stav. Dívka přitom zamířila hned do dvou nemocnic v regionu. V obou ji ale striktně odmítli, tvrdí zpravodajský web Gazeta.

I přísné polské protipotratové zákony přitom umožňují potrat ženám, které byly znásilněny. Případ tak vyvolal vlnu nevole – zvláště v řadách liberálních opozičních stran. "Čtrnáctiletá dívka z Podlesí byla znásilněna vlastním příbuzným. Jestli si myslíte, že tím její trauma skončilo, tak se hluboce mýlíte," cituje jejich stanovisko týdeník Wprost.

[chooze:article;value:485947]

I konzervativní vláda přiznala, že se v tomto případě stala chyba. "Lékař měl buď potrat provést, nebo měl dívku odkázat na někoho, kdo jej provede. Nemocnice tak v tomto případě jednala protiprávně," řekl k případu mluvčí ministerstva zdravotnictví Wojciech Andrusiewicz.

"Nemocnice jako celek nemůže odmítnout provedení potratu s použitím doložky svědomí jako záminky. Jde o rozhodnutí konkrétního lékaře, které musí být zaznamenáno v dokumentaci nemocnice," dodal Andrusiewicz.

Později však náměstek ministra Waldemar Kraska jeho slova mírnil. "Jsou to velmi choulostivé záležitosti, které ovlivňují život tohoto mladého člověka," nechal se slyšet. Dodal také, že "je těžké jednoznačně tvrdit", že byl postup nemocnic špatný. Zdůraznil ale, že v případě znásilnění je interrupce povolena.

[chooze:article;value:486310]

Dívka se nakonec musela kvůli přerušení těhotenství vydat až do Varšavy. "Dívka se má dobře a je teď doma. Varšavští lékaři nedokázali pochopit chování lékařů z Podlesí. Nedostatek jakékoli empatie je známkou podcenění celé situace," sdělila k případu mluvčí Federace pro ženy a plánované rodičovství, která se dívky na žádost její tety ujala.

Otřesný případ z Brněnska. Muž měl roky zneužívat dceru, fotky dával na internet:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.