Skandál v rakouském parlamentu. Část poslanců opustila sál při Zelenského projevu

Zelenskyj během videokonference Rakousku poděkoval za poskytnutí humanitární pomoci a pomoc při iniciativách, jako je odstraňování nášlapných min na ukrajinském území. Zároveň však uvedl, že je nezbytné "nebýt morálně neutrální vůči zlu," informuje rakouský deník The Local.

"Když se na vás obracíme s žádostí o podporu, žádáme o ochranu lidských životů. Ukrajina chce žít v bezpečí, míru a svobodě," dodal ukrajinský prezident. Nakonec ukrajinský vůdce vyzval zákonodárce, aby odjeli na Ukrajinu a sami se přesvědčili o situaci.

[chooze:article;value:495225]

Přestože Rakousko Ukrajinu politicky podporuje, jeho neutralita mu brání ve vojenském zapojení do konfliktu proti ruské invazi a nemůže zemi dodávat zbraně. Neutralita Rakouska a jeho vazby na Rusko, a to jak ekonomické, tak politické, však od začátku konfliktu na Ukrajině vyvolávají mezinárodní kritiku.

Rakousko například umožnilo účast sankcionovaných ruských delegátů na zasedání OBSE ve Vídni. Rakousko tvrdilo, že nemůže bránit členům v účasti na zasedání a jednalo v souladu s předpisy organizace. Přesto příjezd ruských delegátů vyvolal protesty a přiměl ukrajinské zástupce k bojkotu akce.

Zelenského projev byl dlouho plánován a v Národní radě mu bylo umožněno promluvit s více než ročním zpožděním, píše rakouský deník Die Presse. Kromě Maďarska a Bulharska je tamní Sněmovna poslední v rámci EU, která Zelenskému tuto možnost vystoupit zatím nedala. Prvnímu pokusu krátce po vypuknutí války zabránilo veto FPÖ.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.