Skláři se radují! Ruční výroba skla se dostala na seznam nehmotného dědictví UNESCO

Ruční výroba skla je tak devátou řemeslnou technikou či tradicí, kterou má Česko na seznamu Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu). Spolu s ní je tam kupříkladu slovácký tanec verbuňk, který byl zapsaný jako první v roce 2005, sokolnictví, slovácké Jízdy králů, hlinecké masopustní průvody, loutkářství či naposledy loni zapsané vorařství.

A jeden zápis už má i tradiční české sklářství, na seznamu je výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perel, která se dochovala ve firmě Rautis v Poniklé v Krkonoších.

[chooze:article;value:512014]

​Česko podalo žádost o zápis společně s Francií, Finskem, Maďarskem, Španělskem a Německem. Tahounem byla Francie, u nás se na tříletém procesu podílely kromě ministerstva kultury jablonecké Muzeum skla a bižuterie, sklářské hutě, školy a profesní organizace.

V muzeu v Jablonci sledovali rozhodování v přímém přenosu z Afriky a hned na to bouchli šampaňské a rozkrojili velký dort v barvách botswanské vlajky.

Na rozdíl od jiných zemí zahrnuje naše sklářská výroba všechny techniky. Přípravu suroviny, foukání, broušení, rytí, výrobu bižuterie, malování a další. Zabývá se jimi na pět tisíc mistrů, řemeslníků či designérů.

Tradiční výroba skla je s Českem spojována od nepaměti a patříme v ní ke světové špičce. Kromě uznání a prestiže znamená zápis do seznamu UNESCO jistotu, že nezanikne a bude mít podporu. A určitě přibude i turistů, už léta přijíždí český um obdivovat nejen lidé z Evropy, ale i Asie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.