Moderní bydlení

Sklizeň levandule vrcholí. Ta z Česka prý patří na špičku

Fialové zlato. Tak levanduli říkají její pěstitelé. V Česku je jich zhruba dvacítka. Jako okrasnou rostlinu ji ale primárně nepěstují, zaměřují se totiž na levanduli lékařskou, která je v tuzemsku prý kvalitnější než ta z Francie.

"Máme vápencová podloží, vítr a mráz. To v kombinaci s těmi minerály, jako je vápník, hořčík, zinek, způsobí, že ta bylina se vlastně brání a produkuje enormní množství biodynamických látek," vysvětluje pěstitelka této rostliny Helena Neumannová.

Rostlině navíc svědčí i zvyšující se teploty v posledních letech. Sklízet se začíná s prvními květy zhruba od druhé poloviny června. Je to přitom velice náročný proces. Rostlina se totiž nesmí stříhat tři hodiny před deštěm a šest hodin po dešti, a to kvůli vlhkosti, která by ji znehodnotila.

[chooze:article;value:566258]

"Velice vzácný je zastudena lisovaný olej," dodává Neumannová. Olej se připravuje pouze v červnu a lisuje se přímo na poli. "Jeden litr má hodnotu dobrého velkého auta," tvrdí pěstitelka.

Dále lze levanduli destilovat, v Chodouni k tomu využívají stonek i květ. Lze ale využít i čerstvou rostlinu. Může se přidat třeba do vývaru, lze z ní udělat čaj, ve spojení s tukem se dá využít jako mast a levandule s alkoholem zase jako tinktura. "Pomáhá na soustředěnost, dobrý spánek, komplexně vyřeší problémy trávící soustavy," doplnila Neumannová.

S rostoucími teplotami v Česku ale nepřibývá jen levandule. V tuzemsku lze totiž nalézt i velmi kvalitní lanýže. Češi se specializují i na další výsadu Francouzů – šnečí farmy. Šneci z Česka dosahují dokonce takové kvality, že míří na talíře těch nejluxusnějších restaurací na světě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.