Škola na Slovensku zrušila domácí úkoly. České ministerstvo je chce dobrovolné

Bývalý slovenský ministr školství Branislav Gröhling vyzval školy, aby na zkoušku na měsíc upustily od domácích úkolů. Do experimentu se zapojila i ZŠ Koperníkova v Hlohovci, bez úkolů jsou tam děti už třetí měsíc, jak informoval portál tvnoviny.sk.

Jak popsala ředitelka školy Denisa Králičová, inspirací byli i rodiče: "Často si stěžovali na domácí úkoly. V jeden den je měly děti i ze tří předmětů a bylo to časově náročné. Tak jsme se začali rozmýšlet, co s tím." Zrušení domácích úkolů se prý líbí učitelům, žákům i rodičům.

Petice proti domácím úkolům

Toto téma se v poslední době řeší i v České republice. Za výzvou na zavedení dobrovolných domácích úkolů stojí učitelka Helena Zitková, která má zkušenosti s vyučováním jak ze základní, tak i ze střední školy.

"Když to shrnu, hodně mi vadí, že MŠMT dává učitelům do ruky takto silný mocenský nástroj, kterým vlastně říká, že učitelé mohou svévolně určovat náplň volného času dítěte a jeho rodiny, čímž u některých vyvolává úzkost, bezmoc a frustraci, která následně ústí v nepříjemnou (ne)spolupráci mezi rodinou a školou. Zároveň mi velmi vadí, že se MŠMT dlouhodobě tváří, že zadávání povinných domácích úkolů je v souladu s právem, i když ví, že existují právní výklady, které toto rozporují," vysvětlila Zitková.

Ve své výzvě požaduje, aby ministerstvo školství uznalo, že škola jako veřejná instituce nemá právo vyžadovat a vymáhat povinné plnění domácích úkolů. Domácí úkoly by měly být dobrovolné a škola by je měla pouze doporučovat. Kromě samotné povinnosti jí vadí také známkování domácích úkolů, kdy nelze jednoznačně prokázat, zda je žák dělal sám, s pomocí, nebo je za něj vypracoval někdo jiný. Vznikla dokonce petice, od února ji podepsalo asi 1 700 lidí.

[chooze:article;value:503113]

Stanovisko ministerstva školství

Na základě debaty o domácích úkolech v pátek ministerstvo školství rozeslalo stanovisko k zadávání úkolů, na svých stránkách jej zveřejnila například Pedagogická komora. Hned na začátku se píše, že "pro plošné omezování domácí přípravy neexistuje důvod" a že "škola je oprávněna zadávat žákům domácí úkoly a smí vyžadovat jejich vypracování".

Nicméně ministerstvo dodává, že by škola měla zajistit koordinaci vyučujících při zadávání domácích úkolů z hlediska celkové zátěže, je také nutné zohledňovat věk žáků a jejich schopnosti.

Škola je také oprávněna domácí úkoly hodnotit, ale MŠMT má za to, že je není vhodné známkovat. Hodnocením je v tomto případě myšlena zpětná vazba. "Zcela nepřípustné je hodnotit nevypracované domácí úkoly (například známkou 5), neboť toto hodnocení nevypovídá o míře dosažení vzdělávacích cílů," dodalo MŠMT. Ačkoliv ministerstvo uznává právo škol zadávat domácí úkoly, doporučuje jejich zadávání jako dobrovolné.

[chooze:article;value:502901]

Dobrovolnost nemusí být efektivní

Učitelka na základní škole a členka výboru Učitelské platformy Sofia Hladíková dává dětem domácí úkoly asi dvakrát týdně, kromě prvňáků, kteří se učí číst. Pro TN.cz popsala, že mnozí rodiče o domácí úlohy nemají vůbec zájem, jiní zase říkají, že kdyby úkoly nedávala, tak by se poohlídli po jiné škole.

"Ty domácí úkoly jsou i dobrým ukazatelem pro rodiče, že vědí, co se ve škole děje. Do našeho sociokulturního prostředí úkoly patří, ale určitě bych to odstupňovala podle zázemí doma. Například pokud rodiče nemohou dětem pomoci nebo jim prostě nepomáhají, tak je potřeba jim dát jednodušší úkoly," vysvětlila.

S dobrovolnými úkoly podle ní už pracuje dost škol. "Dobrovolností domácích úkolů si zase nejsem úplně jistá, protože zpravidla ty dobrovolné úkoly dělají jenom děti, které to až zas tak nepotřebují, a ty, které by to potřebovaly, zase ne," upozornila.

Umyvadlo ve školní třídě by už nemuselo být povinné, chtějí prosadit ministři. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.