Školačku při koupání napadl žralok. Její reakce na mě udělala dojem, říká matka

Na čtvrteční plavání v oceánu na pobřeží Floridy třináctiletá Ella Reedová zřejmě jen tak nezapomene. Incident se odehrál v odpoledních hodinách nedaleko pláže na ostrově North Hutchinson, kde dívku při koupání napadl zřejmě žralok bělavý. Jednalo se pravděpodobně o mladého jedince, protože podle Elly byl veliký přibližně čtyři stopy (cca 1,2 metru). 

"Plaval přímo ke mně. Nejdřív mě kousnul do břicha, snažila jsem se mezi nás dát ruku a nějak mi vklouzla dovnitř. Kousnul mě do prstu a do ruky, pak se kolem mě prosmýkl a kousnul mě do nohy," popsala Ella útok pro floridskou televizní stanici WPTV

[chooze:article;value:501619]

​"Nejdřív to ani moc nebolelo, protože jsem byla plná adrenalinu. Byly jsme [s kamarádkou] v šoku," dodala. Místo paniky zamířila ke břehu a vyběhla z vody, následovaná svou kamarádkou, která ji na golfovém vozítku odvezla domů. 

"Byla tak klidná"

"Nejdřív jsem si myslela, že se jedná o žert," řekla televizi Ellina matka Devin. Když ale viděla, že je její dcera celá od krve, pochopila, že o žert nejde. Dívka tak byla vzápětí převezena do nemocnice. Po celou dobu byla podle slov matky neuvěřitelně klidná. Ta přiznala, že to na ni udělalo dojem. 

"Všude byla krev a ona byla odvážnější než kdokoliv jiný. Když jsme přijeli do nemocnice, byla stále tak klidná. Všem zdravotním sestrám říkala: 'Klidně si to vyfoťte.' Bylo to dost děsivé, ale naštěstí tam s vámi personál komunikuje. A když vidíte, že je vaše dítě v pořádku, tak se trochu uklidníte," svěřila se Devin. 

Stále nemůže uvěřit tomu, že se něco takového stalo zrovna její dceři. Na pobřeží Floridy žije už dvacet let a nikdy dříve se napadení žralokem nebála, přestože je v oceánu vídala často. "Moje děti tam plavou, surfují. Vědí, že se mají držet dál od návnad a podobných věcí. Celé je to neskutečné," dodala matka. 

[chooze:article;value:496372]

​Ellin přístup se ale nijak zvlášť nezměnil. Prozradila, že až jí v nemocnici vyndají stehy po kousancích, plánuje se na pláž vrátit a koupat se v oceánu stejně jako dřív. 

Florida vévodí statistikám

Přestože jsou útoky žraloků ojedinělou záležitostí vzhledem k celkovému počtu interakcí mezi lidmi a těmito dravci, ve vodách Floridy by měli být plavci a surfaři obzvlášť obezřetní. V počtu nevyprovokovaných útoků žraloků na lidi je totiž tento americký stát na prvním místě. To potvrzuje i statistika za rok 2022.

Podle International Shark Attack File z evidovaných 57 nevyprovokovaných útoků jich 41 připadá na Spojené státy. Z toho 16 se odehrálo právě na Floridě. Nutno ale dodat, že se tam nestal žádný z pěti smrtelných incidentů. Po dvou mrtvých v loňském roce eviduje Jihoafrická republika a Egypt a jeden fatální útok se odehrál na Havaji. 

Oba loňské egyptské případy se staly v Hurghadě, která je oblíbeným turistickým letoviskem (7/2022): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.