Školáků s vlastním účtem v bance přibývá. Někteří ho mají už od šesti let

Vypadá to, že se nad klasickými dětskými pokladničkami pomalu stahují mračna. 15letý Vítek z Liberce má vlastní účet od svých devíti let. Líbí se mu přehlednost, na druhou stranu mu vadí přílišná kontrola.

Svůj účet si pravidelně hlídá. Má tak lepší přehled o útratě a také větší motivaci si peníze spořit. "Moje kapesné je 800 korun za měsíc. Maximálně utratím 100 korun a těch 700 korun si většinou nechám. Teď si třeba šetřím na nový počítač," říká Vít Samek. Jeho maminka si to pochvaluje. "Je skvělé, že se děti učí žít trošičku v tom modernějším světě, než na který jsme byli zvyklí my," dodala Alena Samková.

Velikost útraty mu určují rodiče. Třeba platby na internetu měl ze začátku zablokované úplně. "Začínali jsme na 200 korunách za týden, pak jsme byli na 500 korunách a už jsme na tisícikorunách," sdělila paní Samková.

[chooze:article;value:550262]

​Banky se předhánějí v benefitech, aby rodiče více motivovaly, například příspěvky nebo zhodnocením úspor. "V současné době nabízíme dětský a studentský účet s bonusem 500 korun," řekl mluvčí Komerční banky Michal Teubner. "Děti mohou spořit stejně jako dospělí a dosáhnout na úrok až pět procent," sdělil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Také Air Bank má účty pro nejmenší. "My jsme dětské účty spustily před dvěma lety. Téměř pětina z nich založila minimálně jeden dětský účet," poznamenala mluvčí Alžběta Honsová. "U nás vidíme, že enormně začíná růst hlavně zájem o dětské účty pro děti od deseti let věku," dodala mluvčí ČSOB Monika Hořínková.

Podle průzkumu pět procent rodičů zřizuje účet už kojencům, zhruba pětina rodičů to udělá v šesti letech dítěte. U desetiletých má účet každé třetí dítě a mezi 14 a 17 lety zakládá účet svému potomkovi 36 procent rodičů. Vlastní bankovní účet má aktuálně 63 procent všech dětí v Česku. 

"Měl jsem platební kartu od 15 let, naučíte se vyjít s penězi," řekli mladí lidé v anketě. "V osmi letech jim to založím," reagovali zase rodiče. "11 a 9 let, obě mají svůj účet, se kterým můžou disponovat. Je to dobré, praktické, samy si rozhodují o svých penězích," souhlasila další.

Průměrná výše kapesného pro děti je v Česku 654 korun, přičemž nejčastější částkou je pětistovka měsíčně. Čtyři procenta dětí dostávají měsíční kapesné vyšší než 3 000 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.