Školkám hrozí zahlcení. Mohou za to změny rodičovského příspěvku

Zkrácení maximální doby čerpání rodičovského příspěvku ze čtyř na tři roky podle odborníků bude znamenat další nápor na mateřské školy. V těch už teď chybí zhruba 20 tisíc míst.

"Těch rodin, které využívají možnost prodloužit si čerpání rodičovského příspěvku – to určitě není zanedbatelné číslo. Už dnes jsou kapacity předškolních zařízení na hraně," uvádí Kateřina Lánská z organizace EDUin.

[chooze:article;value:518252]

​V zákoně je už dnes nárok na školku, tedy na umístění dítěte od tří let. "Že je to prakticky nevymahatelné, je chybou. Obce mají pracovat s demografií. Prostě ta místa mají být," říká poslankyně Olga Richterová (Piráti).

"Města a obce dlouhodobě požadují, aby vláda uvolnila dostatek peněz pro předškolní zařízení," vysvětluje ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. Dotace na navýšení kapacity MŠ začal současný kabinet ale zásadně řešit až letos.

"Máme tady zhruba osm miliard korun, o které už teď mohou obce žádat. Jsme schopni krýt až sto procent nákladů, ať už je to nákup budovy, rekonstrukce, či nákup zařízení," informuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:519897]

Další problém, kterému budou čelit rodiče dětí, kteří se budou vracet do práce dříve, je malá nabídka zkrácených úvazků. Zaměstnavatelům se totiž nevyplatí, i když mají pro maminky či tatínky slevu na odvodech ve výši pěti procent.

Změny v rodičovském příspěvku mají podle kabinetu začít platit od začátku příštího roku. Padesátitisícové navýšení se ale zřejmě bude týkat jen rodičů dětí narozených po Novém roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.