Moderní bydlení

Školkám hrozí zahlcení. Mohou za to změny rodičovského příspěvku

Zkrácení maximální doby čerpání rodičovského příspěvku ze čtyř na tři roky podle odborníků bude znamenat další nápor na mateřské školy. V těch už teď chybí zhruba 20 tisíc míst.

"Těch rodin, které využívají možnost prodloužit si čerpání rodičovského příspěvku – to určitě není zanedbatelné číslo. Už dnes jsou kapacity předškolních zařízení na hraně," uvádí Kateřina Lánská z organizace EDUin.

[chooze:article;value:518252]

​V zákoně je už dnes nárok na školku, tedy na umístění dítěte od tří let. "Že je to prakticky nevymahatelné, je chybou. Obce mají pracovat s demografií. Prostě ta místa mají být," říká poslankyně Olga Richterová (Piráti).

"Města a obce dlouhodobě požadují, aby vláda uvolnila dostatek peněz pro předškolní zařízení," vysvětluje ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. Dotace na navýšení kapacity MŠ začal současný kabinet ale zásadně řešit až letos.

"Máme tady zhruba osm miliard korun, o které už teď mohou obce žádat. Jsme schopni krýt až sto procent nákladů, ať už je to nákup budovy, rekonstrukce, či nákup zařízení," informuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:519897]

Další problém, kterému budou čelit rodiče dětí, kteří se budou vracet do práce dříve, je malá nabídka zkrácených úvazků. Zaměstnavatelům se totiž nevyplatí, i když mají pro maminky či tatínky slevu na odvodech ve výši pěti procent.

Změny v rodičovském příspěvku mají podle kabinetu začít platit od začátku příštího roku. Padesátitisícové navýšení se ale zřejmě bude týkat jen rodičů dětí narozených po Novém roce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.