Školní potřeby opět zdražily: Meziročně nejvíce stouply ceny sešitů – rodiče se snaží ušetřit pomocí slevových akcí

Podle České distribuční letos rodiče utratili v průměru téměř 2 500 Kč, aby své děti vybavili na začátek nového školního roku. To, co někteří rodiče utratí za nákupy školních pomůcek, je však jen zlomek ceny některých drahých školních potřeb – zejména školních tašek.

Rodiče s příchodem nového školního roku více než kdy jindy řešili, o kolik se zvýší náklady na nejzákladnější školní pomůcky. Ceny těchto potřeb, od lepidel, fixů, propisek a lepicích pásek až po batohy, tenisky, a dokonce i spodní prádlo, se v posledním roce zvýšily, protože inflace zdražila všechny druhy nákupů. České rodiny se školou povinnými dětmi tak na sklonku léta často upravují své domácí rozpočty tak, aby absorbovaly vyšší ceny školní výbavy.

Nejnákladnější položka na seznamu nové školní výbavy je aktovka

Podle nedávného průzkumu provedeného odborníky z promo-codes.cz, kteří sledovali spotřebitelské chování v návaznosti na stoupající ceny školních potřeb a výbavy nejen prvňáků, se cena školní výbavy meziročně zvýšila kvůli inflaci. Ze všech základních položek školní výbavy školáků nejcitelněji zdražily sešity, nicméně nejnákladnější položkou se seznamu školních potřeb zůstává aktovka. Tyto i další položky školákům do školy se tak vyplatí nakupovat ve slevách, ke kterým se stále více uchyluje větší procento rodičů.

„Oproti minulému roku jsme zaznamenali zvýšený nárůst zájmu po slevových kuponech na papírenské a školní potřeby, a to o 13 %. Návštěvníci našich stránek před zahájením školního roku vyhledávali zejména slevy na přezuvky – ostatně největší zájem byl o slevový kupóny Eobuv na dětskou obuv, dále pak na školní tašky, kufříky na výtvarné potřeby nebo penály.“ Uvedla expertka na slevové kupony z Promo-Codes.

Z průzkumu dále vyplývá, že čeští spotřebitelé letos utrácejí za nákupy související se školou mnohem více než v roce 2022, přestože průměrný počet provedených nákupů v kategoriích, jako je dětské oblečení, elektronika a školní a kancelářské potřeby, klesl.

Rodiče s nákupy školní výbavy čekají až na začátek školního roku

Kvůli vysokým cenám se tak nový trend – spotřebitelé s nákupy školní výbavy čekají až na začátek školního roku, kdy dochází k dalším slevám, které pokračují až do konce září. Rodiče tak čekají, až ceny klesnou, a pořídí si výhodnější zboží.

Rodiče, kteří počkají s nákupy až na konec září a začátek října, mají v průměru šanci ušetřit až o 40 %. A to nejen na školních potřebách, ale také na dětském oblečení – například využijí-li slevový kupón Zalando Lounge na výhodnější nákup dětské módy. Výhodnou strategií je tak nechat svého žáčka první týdny školy vyrazit s aktovkou z předešlých let a novou mu pořídit až na konci září. To samé platí i o školních přezuvkách nebo svačivových boxech – tyto a další položky z kategorie školní výbavy velcí prodejci plošně zlevňují zhruba od poloviny září.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.