Školní výbava pro prvňáčka vychází na tisíce. Některé rodiny potřebují pomoc

Školní vybavení pro prvňáky bývá zpravidla nejdražší. Obvykle se pohybuje od 5 do 10 tisíc. V Ústí nad Labem dostanou děti od města finanční příspěvek. V Brně a Plzni zas základní potřeby školákům darují. Každý rok pomáhá i stát. Vybavenou aktovkou a potřebami to totiž nekončí.

Rodiče musejí počítat i s dalšími výdaji, jako jsou třeba kroužky. Jen letos úřad práce vyřídil skoro 1 600 takových žádostí, téměř 300 z nich se týkalo školních pomůcek. Stát na to přispěl přes 3,7 milionu korun.

[chooze:article;value:515944]

"Žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc je možné podávat na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa obvyklého pobytu žadatele. V této souvislosti je třeba říci, že zaměstnanci úřadu přistupují ke každému případu citlivě," uvedla jeho mluvčí Kateřina Beránková.

Rodiče také můžou žádat o příspěvek na školní obědy. Ty jen letos podražily o desítky procent. Pomáhají i neziskové organizace. "Průměrná finanční částka pomoci, kterou poskytujeme, se pohybuje od 3 až do 10 tisíc korun. Celkový počet rodičů a dětí, kterým pomáháme, je v řádu stovek," vypočítala Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek.

V loňském školním roce bylo zhruba 110 tisíc prvňáčků. Ministerstvo školství letos očekává podobný počet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.