Školské odbory se připravují na protesty. Žádají slíbené peníze

Odboráři požadují, aby od příštího roku dostali plat ve výši 130 procent průměrné hrubé měsíční odměny všichni pedagogičtí pracovníci, a to nejen učitelé.

"Zákon, který vláda navrhla, tak ve finále poslanci pozměnili, takže opravdu rozdělují pedagogy na dvě kategorie – na učitele a jakoby ty druhořadé, což jsou třeba psychologové a speciální pedagogové. S tím zásadně nesouhlasíme," uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Z obsazování těchto pozic mají ředitelé těžkou hlavu a teď se bojí, že se situace ještě zhorší. "To jsou peníze, zčásti to je prestiž toho povolání a z velké části je to samozřejmě stárnutí pedagogických pracovníků," vysvětlil ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

[chooze:article;value:497035]

Pedagogičtí pracovníci by zvýšení platů uvítali. ​"Potřebovala bych o deset tisíc víc. Když to tak vezmu, kdybych měla být matka samoživitelka, tak to nezvládnu. Vím, že se shánělo ještě do jiných tříd, shánělo se dlouho. Občas tu byl někdo na zkoušku a zase odešel," okomentovala asistentka pedagoga Dorota Chaloupková.

"Ta náročnost jejich práce je opravdu velká, pomáhají dětem, pomáhají rodičům. A to finanční ohodnocení tomu rozhodně neodpovídá," uvedl zástupce ředitele ZŠ Pod Žvahovem Tomáš Holubec.

Největší problém mají ředitelé se sháněním školních psychologů. Těch je prý ohromný nedostatek a školy je tak musí sdílet mezi sebou. "Ta profese je extrémně náročná, jsou velmi potřeba, a to i s ohledem na situaci v covidu. Každá škola by měla mít svého školního psychologa na plný úvazek," dodal Holubec.

[chooze:article;value:494355]

​ Jejich nedostatek prý vykrývají sami učitelé. "To jde za učiteli, kteří se snaží tu situaci suplovat, ale není to dobře," doplnil Holubec.

"Za mě určitě by bylo nejlepší, kdyby se vláda držela skutečného slibu těch 130 procent platu pro učitele a nějakého poměrného platu pro asistenty a ostatní pedagogické zaměstnance, aby všem bylo jasno, jak to vlastně bude," myslí si ředitel Horkel.

Pedagogům se nelíbí ani to, že by dostávali nižší platy, než jim vláda slíbila. Oproti roku 2021 klesly platy učitelů ze 126,4 procenta na letošních 116,6 procenta průměrné mzdy v ČR. Pokud by byl schválen pozměňovací návrh poslanců pěti koaličních stran, došlo by k dalšímu poklesu až ke 113,5 procenta. To je hodně vzdálené od programového prohlášení, kde vláda slibuje, že udrží platy učitelů na 130 procentech průměrné nominální mzdy.

[chooze:article;value:486778]

​"Pokud ta jednání nepovedou ke kompromisu, tak určitě ten scénář se veřejnost s předstihem dozví. Určitě o tom budeme informovat rodiče, abychom jim co nejméně zkomplikovali život," dodal Dobšík.

Kabinet Petra Fialy (ODS) se prý situací zabývá. "Za vládu mohu říct, že my se intenzivně věnujeme oblasti školství a právě do školství šlo významné navýšení finančních prostředků. Došlo k meziročnímu nárůstu 17 miliard korun," uvedl premiér Fiala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.