Školství v Praze je v hluboké krizi. Situace je neudržitelná, hrozí omezování

Rostoucí inflace, vysoké ceny energií a příspěvek na žáka od magistrátu, který pokryje necelou čtvrtinu nákladů na školství. Podle starostů městských částí je situace neudržitelná.

"Dneska ten příspěvek je tak směšnej, že tvoří zhruba 25 procent toho, co městské části vydají. Příspěvek je teď pod pět tisíc, my žádáme o navýšení o zhruba dvouapůlnásobek," vyjádřil se starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). "Požadavek, který tam máme, je 10 tisíc. Do toho vůbec ještě nejsou započítaný nárůsty energií," sdělil starosta Prahy 19 Pavel Žďárský.

Podle budoucího vedení magistrátu je už schválené navýšení, ale 10 tisíc na žáka je prý nereálných. "My jsme to na letošní rok už navýšili v prosinci. Není to navýšeno na 10 tisíc, protože také město má nějaké finanční možnosti," vysvětlil radní Zdeněk Kovářík (ODS).

[chooze:article;value:489591]

​Školství v hlavním městě je podle starostů městských částí dlouhodobě podfinancované. Pokud se tato situace nezmění, budou se muset žáci i rodiče připravit na omezování. Kromě základních škol by se nedostatek financí mohl promítnout i do fungování škol mateřských.

Starostové prý dlouhodobě žádali o navýšení příspěvku, dosluhující vedení města ale chtělo peníze prý využívat jinak. "Předchozí rada to absolutně neřešila. Na městské části to teď dopadá," tvrdí Portlík.

Pokud do pokladen městských částí nepřiteče víc peněz, hrozí prý i omezování služeb na samotných radnicích. "Otevírací doba by místo pěti dnů v týdnu byla třeba jeden nebo dva dny, zkrátka tak, jak by na to ty finanční prostředky stačily," objasnil starosta Prahy 9.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.