Školy bojují se spádovou turistikou. Rodiči hlásí děti na adresu příbuzných

Pro přehlášení trvalého bydliště své dcery se rozhodl například pan Záhorský z Prahy 6. Spádově patřili pod základní školu kilometr vzdálenou od jejich bydliště. Pár desítek metrů od domu přitom měli jinou základní školu a chtěli, aby to dcera měla do školy bliž. "Přehlásili jsme dceru k naší babičce a díky tomu jsme se dostali na školu, která byla vzdálená nějakých 150 metrů od nás," přiznal pan Záhorský.

Takzvanou spádovou turistiku v Praze a Středočeském kraji využívá čím dál více rodičů. "To je problém, se kterým se potýkáme už řadu let. Do naší školy se v posledních třech letech hlásí zhruba 200 dětí, z toho kolem 100 jich bývá spádových, a naše kapacita na přijímání je v letošním roce třeba 82 dětí. Už teď víme, že jich třeba 15 až 20 nepřijmeme, i když bydlí ve spádové oblasti školy," řekl ředitel základní školy Antonína Čermáka v Praze 6 Petr Karvánek.

[chooze:article;value:499088]

"Přepis těch žadatelů o zápisy u nás je tak vysoký, že se nyní šestkové děti nedostávají na své vybrané šestkové školy. Budeme kontrolovat trvalý pobyt dětí a trvalý pobyt rodičů. Pokud ten trvalý pobyt dítěte a rodičů bude jiný, tak dítě skutečně nebude přijaté do naší šestkové školy," uvedla zastupitelka Prahy 6 Mariana Čapková.

První zářijový den usednou do lavic prvňáčci narození v letech 2016 a 2017. Tyto dva ročníky přitom patří mezi populačně nejsilnější za posledních deset let. "Celkem chápu, že někteří rodiče se snaží pro své děti získat buďto 'lepší školu', nebo tam, kde je přetlak v regionech, dostat děti někam, kde je ta šance lepší," sdělil prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Skutečnost, že bude v následujícím školním roce přetlak, se ale dalo podle počtu narozených dětí dopředu předpokládat a situaci řešit. "To, že my to řešíme na poslední chvíli docela drakonickými opatřeními, je dopad toho, že se vlastně málo konalo v předchozích zhruba deseti letech," přisadila si Čapková.

[chooze:article;value:499372]

"Podle mě zaspali na úrovni státu. Nevím, jestli zrovna ministerstvo školství, ale jsou i další kompetentní orgány, které mají čísla, ze kterých mohou usuzovat, že jsou v České republice oblasti nebo města, kde je problém zapsat dítě do školy," dodal Karvánek.

"Je ale potřeba opět připomenout, že zákonnou zodpovědnost za vytváření dostatečných kapacit škol má zřizovatel, tedy města a obce v případě základních škol a kraje v případě škol středních, protože právě zřizovatelé řeší územní rozvoj obce a mají největší povědomí o demografii na svém území. To jim umožňuje plánovat kapacity škol do budoucna," řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Některé firmy si dokonce na přepisování trvalého bydliště u dětí založily byznys a za peníze nabízejí virtuální bydliště.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.