Moderní bydlení

Školy chtějí zákázat mobily ve třídách. Byla by to chyba, varují psychologové

Ministerstvo školství prý plošný zákaz mobilních telefonů ve školách nechystá, každá škola si ale může nastavit pravidla pro používání mobilních telefonů podle sebe. "Můžeme očekávat, že tam budou určitá omezení. Do jaké míry, to není v současné době ještě úplně vyřešeno," říká prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Striktní zákaz mobilů ve školách ale kritizují školní psychologové. "Zákaz vždycky vyvolává negativní náladu jak u studentů a žáků, tak i u učitelů a rodičů. Škola může upravit, že v době výuky je mobilní telefon vypnutý. Toto opatření bude podstatně jednodušší a bude snáz přijímané žáky," tvrdí školní psycholožka Jana Zapletalová.

"Chceme děti vést k tomu, aby byly zodpovědné, tak bychom jim neměli bránit, aby ten mobil měly," vidí to podobně její kolega Václav Mertin.

[chooze:article;value:566413]

Proti se postavili i někteří politici. "Já si myslím, že je opravdu rozhodnutím rodičů, zdali dětem pořídí mobilní telefon, nebo ne, a kdy to taky udělají," tvrdí například Matěj Ondřej Havel z TOP 09.

"Škola má připravit děti ne na 15. století, ale na 21. století, kdy technologie, umělá inteligence i telefony jsou běžnou součástí života," upozorňuje Arnošt Štěpánek (Piráti).

[chooze:article;value:565849]

Jiní naopak se zákazem souzní. "Já jsem toho příznivcem," souhlasí s ním například Jakub Janda z ODS. "Obzvlášť v dnešní době, kdy je rapidní nárůst závislosti na mobilních telefonech, výpočetní technice a tak dále, tak skutečně to není věc nutná k životu," myslí si pak Radek Koten z SPD.

"Myslím si, že je správné, pokud školy nějakým způsobem omezí, nebo dokonce i zakážou používání mobilních telefonů ve školách. A není to jenom u nás. To se děje naprosto běžně i v ostatních zemích světa," tvrdí stínová ministryně školství hnutí ANO Jana Berkovcová.

Minulý týden zákaz oznámily například Maďarsko nebo Itálie. Děti tam od příštího školního roku nebudou moct ve školách využívat telefony ani pro vzdělávací účely. Stejně tak tomu bude za rok i v Nizozemsku. V řadě zemí, jako je například Francie, Finsko, Čína nebo Austrálie, už zákaz dávno platí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.