Školy musí vracet dotace na pomůcky. Může za to i traktor od Agrofertu

Vedení Moravskoslezského kraje žádalo dotaci bezmála půl milionu korun například na proplacení traktoru, bez kterého by se na odborné škole v Bruntále neobešli. Spor se vede o celkem deset žádostí o dotace za zhruba 40 milionů korun. Někde peníze na školní vybavení museli vrátit a jinde se jich možná ani nedočkají. 

"Není možné se bez nich obejít, protože bychom nesplnili osnovy učebního oboru opravář zemědělských strojů," míní vedoucí učitel odborného výcviku na Střední odborné škole v Bruntálu Zdeněk Přibyla. Bez peněz za nakoupené zemědělské stroje jsou i ve Středočeském kraji. Pro zemědělskou školu v Benešově to znamená zásah do rozpočtu a finanční problémy. "V případě naší školy se jedná o částku dva a půl milionu korun což je poměrně zásadní částka v rozpočtu školy," podotýká ředitelka tamní Vyšší odborné a střední odborné školy. 

Problémem však je, že společnost, která tendr na traktory vyhrála, byla dceřinou společností Agrofertu. "Jedná se o evropské prostředky a Evropská komise dospěla k závěru, že expremiér Babiš byl ve střetu zájmů," vysvětluje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Ministerstvo proto musí rozhodnutí Evropské komise respektovat a zároveň se řídit pravidly zákona.

[chooze:article;value:524566]

"Podle platných pravidel je proplatit nelze. I proto jsme od začátku krajům doporučovali další možný postup vůči dodavateli, který se s ohledem na střet zájmů neměl do výběrového řízení vůbec přihlásit," dodal Bartoš.

Proti postupu ministerstva se ale brání školy i kraje. "Jsme přesvědčeni že v této věci jsme postupovali dle legislativy a dodrželi jsme také dotační podmínky. Takže při informaci, že nebude proplacena část dotace, jsme námitku podali do patnácti dnů, tak jak je to dáno," uvedla mluvčí úřadu Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová. 

Podle odborníků má Moravskoslezský kraj i škola v Benešově šanci případný soud vyhrát. "Pokud by to zmíněné kraje uplatnily u soudu, tak mají dost velkou šanci tu při vyhrát, protože ministerstvo se schovává za přístup, že došlo k porušení zákona o střetu zájmů. Musíme si ale uvědomit, že konečným beneficientem, jsou kraje, respektive jejich organizace, školy," uzavřel 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.