Školy nadále mohou pořádat olympiády. Vznikne expertní skupina

"Chceme zůstat biologickou olympiádou, chceme si uchovat značku, která pro nás je velice důležitá, co i celý svět oceňuje," prohlásil člen Ústřední komise Biologické olympiády Jan Černý.

Vlnu pohoršení vyvolal tlak Českého olympijského výboru, který požaduje, aby pořadatelé upustili od zavedených názvů vědomostních klání a přejmenovali je na soutěže. Opírá se přitom o zákon o ochraně olympijských symbolik z roku 2000, podle kterého je výbor držitelem práva na toto slovo.

"My stojíme za tím, že i vědomostní soutěže, byť třeba mají i sponzora, tak pořád je to nekomerční akce, která nesleduje obchodní účel," řekl náměstek ministra školství a mládeže Jiří Nantl.

[chooze:article;value:569813]

"Negenerují zisk a jejich organizátoři z nich nemají žádný finanční prospěch," uvedl Rady učené společnosti Martin Loebl. 

Slovo olympiáda se dá podle některých učitelů brát jako slovo obecné. Už dávno prý nahradilo v mnoha spojeních slovo soutěž. "Slovo olympiáda je natolik provařené, že by si ho dle mě neměl nikdo přisvojovat. Navíc přípravě olympiád věnujeme svůj volný čas. Celá věc mi přijde absurdní," míní učitel Marek Drahný.

"Myslím si, že to uráží tisíce učitelů na školách, kteří jsou pěšáci olympiády a dělají to zcela zadarmo," vzkázal předseda Ústřední komise Fyzikální olympiády Jan Kříž.

"V zahraničí jsou také tyto vědomostní soutěže označovány často slovem olympiáda, ta mezinárodní kola potom vlastně mají toto označení," vysvětlila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

[chooze:article;value:570078]

"Školním olympiádám fandíme, pokud jsou nějaké drobné problémy, tak je určitě snadno vyřešíme s ministerstvem školství," slíbil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

To se v pondělí podařilo. S ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) se shodli na tom, že není důvod měnit zažité tradice.

Vznikne ale expertní skupina, která sestaví pro pořadatele jednotlivých vědomostních olympiád jakýsi manuál, podle kterého se budou pořadatelé jednotlivých vědomostních olympiád řídit, aby už nevznikl problém.

Manuál by měl obsahovat jasná pravidla, aby pořadatelé neporušovali zákon, o který se musí Český olympijský výbor opírat, pakliže dává souhlas k používání slova olympijský. Zástupci ministra školství se už na začátku školního roku chtějí setkat s organizátory vědomostních olympiád a pravidla si úplně vyjasnit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.