Školy potřebují psychology. Je jich málo a nejsou na ně peníze, stěžují si ředitelé

Sehnat školního psychologa je v dnešní době téměř neřešitelný problém. "Jednak je to otázka financování, druhá stránka je sehnat toho konkrétního psychologa. Fyzicky ty osoby nejsou," tvrdí Ivan Rybár, ředitel ZŠ Komenského 17 v Domažlicích.

"V tuto chvíli jsou školní psychologové v drtivé většině financováni z peněz evropských fondů a plánu obnovy. A ty mají skončit teď ke 31. 12. 2024. Co bude potom, je zatím otázkou," podotkl programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký.

Psychology by měl nově platit stát z rozpočtu. Vláda ale zatím nedokázala zajistit systematické financování. "Je nezbytné, abychom velkou pozornost věnovali prevenci takových situací, otázkám duševního zdraví, a nepochybně ta událost i ovlivní vládní diskuzi o rozpočtu na příští rok," řekl ve středu šéf resortu školství Bek.

[chooze:article;value:572429]

"​Směřujeme k tomu, aby i v rozpočtu v příštím roce bylo finanční zajištění těch psychologů, kteří nemohou být placeni ze strukturálních fondů. Já bych to odhadoval na zhruba 800 milionů korun," řekl náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Ministr financí ale zatím nechce komentovat, jestli zváží navýšení rozpočtu pro školství. "Rozhodovat bude vláda jako celek a záleží na jejich prioritách, kterým požadavkům vyhoví," upřesnila mluvčí ministerstva financí Petra Vodstrčilová.

Právě finanční nejistota je prý hlavním důvodem, proč psychologové nechtějí nastupovat do škol. "Jsou stále placeni z prostředků evropských fondů, kde vlastně mají někteří problémy i s tím, že třeba v minulosti byli v době prázdnin propouštěni. Stabilita takového místa je nejistá a většinou je svazována s tím, dokdy bude trvat projekt," poznamenala předsedkyně Asociace školních psychologů Jana Zapletalová.

Dalším problémem je, že psychologů je obecně málo. Vysoké školy by rády navýšily kapacity studijních oborů, i na to ale potřebují finance. "Pokud by stát chtěl, abychom navýšili kapacity, bude muset nějakým způsobem podpořit tento obor, stejně jako to bylo v minulosti při nedostatku pedagogů nebo při nedostatku lékařů," domnívá se Martin Dolejš, vedoucí katedry psychologie Univerzity Palackého v Olomouci.

Aktuálně je podle dat ministerstva školství potřeba zajistit finance na více než tisíc úvazků školních psychologů a školních speciálních pedagogů. Ročně úspěšně dokončí studium psychologie v Česku zhruba 120 absolventů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.