Školy s celodenní stávkou váhají. Nemáme dost informací, tvrdí některé

Odbory zatím nevědí, kolik škol se v rámci stávky plánované na 27. listopadu uzavře. Redakce TN.cz proto oslovila 70 základních škol z osmi krajů – Prahy, Středočeského, Jihočeského, Karlovarského, Ústeckého, Moravskoslezského, Zlínského a Vysočiny. Naprostá většina z nich ale váhá.

Pouze dvě školy pro TN.cz potvrdily, že jsou do stávky už nyní rozhodnuty jít naplno a své brány pro studenty na den uzavřít. "My se zapojíme určitě. Ještě čekáme na informace, jak stávku zorganizovat, ale jsme připraveni se do ní naplno zapojit a školu na celý zavřít, ať to má smysl," prohlásila ředitelka ZŠ Křimická v Praze Ivana Heboussová. Druhou školou, kde už je prý takto rozhodnuto, je 2. základní škola Cheb.

Devět škol pak své uzavření naopak už nyní odmítlo. Důvody jsou různé – některé nemají odbory, jiné nechtějí do sporu o peníze vtahovat rodiny svých žáků. "Jako škola se zapojovat nebudeme. S účely stávky sice sympatizujeme, nechceme jí ale trestat rodiče," říká třeba ředitelka školy Praha-Lipence Jitka Krůtová.

[chooze:article;value:528839]

Naprostá většina oslovených škol (59 ze 70) zatím neví. 11 škol k tomu dodalo, že nemají potřebné informace. "Ještě nevíme, záleží, jak to bude definováno. Pokud by to bylo jenom kvůli penězům, tak ne. Pokud by to bylo ale i kvůli jiným 'výborným nápadům' vlády, jako je snížení PHmax (proplácení odučených hodin, pozn. red.), tak do toho půjdeme úplně všichni," prohlásila ředitelka ZŠ Křimická v Praze 4 Eva Smažíková.

"Naše škola není jasnovidná. Zaleží na tom, jak dopadnou jednání mezi odbory a ministerstvem. A záleží na tom, co se dohodne. Pokud ministerstvo udělá ústupky, možná žádná stávka nebude. Potvrzovat stávku takto dopředu by tedy bylo nezodpovědné," myslí si pak ředitel ZŠ Jindřicha Matiegky v Mělníce Vladimír Škuta.

"Zatím čekáme na konkrétní informace od odborů, čeho přesně se ta stávka bude týkat, a podle toho se rozhodneme. Takže zatím nevíme," říká ředitel uherskohradišťské ZŠ Sportovní Milan Melichárek.

[chooze:article;value:528713]

Dalších 26 škol sdělilo, že bude zapojení do stávky a její rozsah řešit v následujícím týdnu. "Spíše se ke stávce připojíme, ale rozhodli jsme se, že dáme kolegům ještě víkend na rozmyšlenou a začátkem příštího týdne se rozhodneme napevno," nastínil další vývoj Tomáš Jůzl ze ZŠ Hálková v Humpolci.

"Stávkový výbor už u nás existuje, nicméně zatím nejsou známy přesné kroky. Jak se výbor rozhodne, bude jasné nejspíše v první polovině příštího týdne," informoval Petr Novák, ředitel ZŠ Jiráskova v Kladně.

[chooze:article;value:528716]

Zbylé školy pak uvedly, že nevědí, ale blíže situaci nespecifikovaly. Buď ještě situaci nezačaly konkrétněji řešit, nebo naopak zvažují hned několik variant. "Nikdo mě zatím se záměrem stávkovat neoslovil. Vedení školy ale osloví zaměstnance, jestli se do stávky zapojí, abychom zjistili, jestli jsme, nebo nejsme schopni provoz zajistit," přiblížil ředitel ZŠ Korunovační v Praze 7 Tomáš Komrska.

Podobně je to třeba i v ZŠ Břečťanová v Praze 10. "To je na zaměstnancích. Oni mají právo stávkovat, ale zatím mě nikdo s tím, že stávkovat bude, neoslovil," sdělil její ředitel Miroslav Buchar.

U některých škol je to pak kombinace více faktorů. "Nějakým způsobem se k tomu asi připojíme, chceme podpořit naše zaměstnance, ale zároveň nechceme zavírat školu. V úterý si k tomu uděláme konferenci. Čekáme také ještě na informace od odborů, protože ty zprávy od nich se mění, tak uvidíme i podle toho," tvrdí Luděk Charouzek, ředitel ZŠ Na Pražské v Pelhřimově.

Středula o stávce ve školství: Tady jde o budoucnost dětí a jejich vzdělanost:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.