Školy v Česku začaly používat umělou inteligenci. Učitelé se obávají následků

Přemýšlení nad seminárkami a domácími úkoly odzvonilo. Místo ponocování mohou žáci dostat jedničku za pár vteřin. Pomáhá umělá inteligence, která vtrhla i do školství.

Štáb televize Nova zkusil napsat referát do dějepisu na téma průmyslové revoluce na dvě stránky. Trvalo to přesně 30 vteřin a práce byla hotová. Odlišit ji od školákem psané práce je podle odborníků téměř nemožné. Nabízí se proto otázka, jestli umělou inteligenci dokáže odhalit sama umělá inteligence.

"Je to o tom, aby vymysleli AI, která bude dělat fact checking. Dokázala by poznat, jestli si to ulehčili až moc nebo kolik své invence do toho dali. Je to otázka roku či dvou," řekl expert na IT Miroslav Lujka.

[chooze:article;value:522155]

Školy se tak musí zase přizpůsobovat vývoji techniky. "Vzhledem k tomu, že si student nechá vygenerovat práci, tak od těch malých seminárek ustupujeme a chceme po nich jen maturitní práci, kterou obhajují," uvedl ředitel gymnázia a SOŠ Rokycany Pavel Vlach.​

Proti zneužívání umělé inteligence se školy snaží bojovat i tvrdším přístupem. Podle odborníků by se mohla negativně podepsat na dalších generacích. "V případě zjištění nejprve udělujeme třídní důtku, pak ředitelskou a pak podmínečné vyloučení. Jsme v tomhle ohledu hodně přísní," uvedl ředitel společnosti Vysoké školy Jiří Ziegler.

"Měly by být určité mantinely, aby studenti nemysleli prostřednictvím umělé inteligence a měli kritické myšlení," řekla Markéta Seidlová, místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

[chooze:article;value:511659]

Ve světě se už školy začaly vracet třeba zpátky k psaní esejí na papír nebo ve velkém ústně zkoušejí. Je to jediná jistota, jak probíranou látku u studentů otestovat. Moderní technologie ale děti využívají každý den. Ve školách jsou běžné počítače, interaktivní tabule nebo tablety. Podle odborníků je využívání moderních technologií pro děti důležité. Jen se musí najít vhodná míra při používání.​

Například žáci Gymnázia Evolution v Praze dostávají hned v úvodu studia tablet. "Dělají si na nich poznámky, přípravy, prezentace a samozřejmě se na nich připravují do výuky doma. Nižší ročníky v tom mají stažené elektronické učebnice, takže odpadá třeba i nošení těžkých tašek," uvedl ředitel Jan Teplý.

Podle odborníků je ale důležité ve výuce najít správnou míru využívání moderních technologií. U menších dětí je prý stejně důležité pracovat s obyčejným papírem a tužkou. Psychologové radí hlídat čas dětí strávený u počítačů a podobných zařízení i ve volném čase. Důležité je podle nich budování sociálních vazeb přímým kontaktem s jinými dětmi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.