Školy v ČR bojují proti kratomu. Užívání drogy chtějí zakázat ve školních řádech

Je legální a běžně dostupný. Kratom je psychotropní látka, která má podobné účinky jako káva. Ve větších dávkách se jím dá i předávkovat. Lehce dosažitelný je i pro školáky. Tomu teď chtějí některé školy zabránit, a proto navrhují jeho zákaz ve školních řádech.

"Zvažujeme, že se nějaká restrikce ve školním řádě objeví, aby vedení mělo alespoň nějakou páku," uvedl člen školní rady jedné ze základních škol Radim Novotný.

[chooze:article;value:477671]

"Děti na základních školách si asi nejsou schopny úplně uvědomit nebezpečí této látky. Obzvlášť, když je volně prodejná. Pokud by to školy dokázaly, aby to zakotvily do svých školních řádů, tak by asi ty děti tímto krokem ochránily," myslí si jedna z maminek Romana Hroušálová.

Podle právníka, kterého oslovil štáb TV Nova, by byl krok zcela legitimní. Kratom je sice legální, zároveň je ale rizikový, což řekl i sám ministr zdravotnictví. Ředitelé by podle právníka ale při trestech museli přihlížet k charakteru zneužití kratomu ve škole.

Alarmující jsou i čísla výzkumu, ve kterém odpovídalo 2 000 respondentů mezi žáky základních škol. "Přes šest procent, takže zhruba každý třináctý osmák a deváťák, vyzkoušel kratom," sdělil vedoucí konzultant projektu Než zazvoní Jakub Roh.

Při nákupu kratomu nikdo neověřuje věk, takže si ho mohou koupit i děti. "Je velký problém, že na něj může vzniknout závislost," je přesvědčený Lukáš Roubík z Institutu moderní výživy.

[chooze:article;value:492624]

Látku nabízí i takzvané "Kratomaty". Jeden takový je nedaleko školy v Jindřichově Hradci. Vedení města ho nechalo tento týden odpojit od elektrické energie. Mohlo. Stál na městském pozemku. V Česku se o regulaci prodeje kratomu mluví více než rok.

Regulace kratomu

Zákaz prodeje lidem pod 18 let nebo výdej pouze od živé osoby, a nikoliv z automatu. Tak by nově mohl vypadat zákon o regulaci látky kratom. "Je potřeba, aby to nebylo takhle v té šedé zóně, aby se tam kontrolovaly třeba kontaminanty, které tam jsou. Bohužel víme, že tam jsou i bakteriální kontaminanty, těžké kovy. A teď to není jak kontrolovat," sdělil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

"Spolupracujeme na přípravě tohoto zákona, řešíme tam právě ten regulatorní rámec. To znamená, jakým způsobem by se to mělo omezovat," přiblížil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Od kdy by mohl zákon o regulaci kratomu začít platit, zatím není jasné. Odborníci na něm stále pracují. Jeho návrh by měli vládě předložit během několika týdnů. A platnosti bychom se prý mohli dočkat v následujících měsících.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.