Školy zvažují stávku. Chybí jim peníze na platy, ty jsou navíc nízké

Uklízečky, školníci, kuchařky nebo vychovatelky. Tisícům zaměstnanců škol hrozí, že si pohorší. Ředitelé zoufale přemýšlejí, kde pro ně vzít peníze.

"Dělá to nějakých 384 tisíc korun minus, které jsme nedostali letos na platy nepedagogických pracovníků," říká Jarmila Růžičková, ředitelka 2. ZŠ v Holešově. "Určitě se nám ta situace nelíbí, v současné chvíli bychom přišli o dva až tři zaměstnance," neskrývá rozhořčení zástupce ředitele 16. ZŠ ve Zlíně Pavel Růžička.

[chooze:article;value:531813]

​"Rozhodně bych nechtěla, aby mi klesl můj plat, protože ani zdaleka nedosahuje toho průměrného," vysvětluje vychovatelka ve školní družině Kamila Kolářová. "Nelíbilo by se mi, kdybychom šli s platem dolů. V dnešní době je draho," stěžuje si zase uklízečka Olga Hartigová.

Problém s financováním se týká hlavně malých škol. Třeba malotřídky v Žeranovicích na Kroměřížsku. Kromě pedagogů tam jsou jen dva zaměstnanci – vydávají obědy, uklízejí, starají se o chod školy. Zrušit jedno místo je proto nemožné.

"Budou se jim snižovat platy. Což mě hrozně mrzí, protože bylo slíbeno, že nepedagogům se naopak platy navýší," uvádí Petra Smolová, ředitelka ZŠ Žeranovice. To je ročně přes 20 tisíc korun. S tím, že by přispěla obec, ředitelka nepočítá. Prý ani nemá z čeho.

[chooze:article;value:527109]

​Platy třeba uklízeček jsou už teď tak nízké, že nedosahují ani minimální mzdy. Rozdíl jim proto školy dorovnávají z "vlastní kapsy". 

"Uklízečky mají zhruba 18, 19 tisíc korun hrubého. U školnic se mzda pohybuje zhruba od 21 do 26 tisíc korun hrubého. Najít člověka ochotného za takové peníze a s velkou zodpovědností pracovat je prakticky nemožné," upozorňuje Růžička.

Mnohé školy proto podporují stávku a chtějí se do ní zapojit. Jednou z nich nejspíš bude i žeranovická malotřídka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.