Skoro celé Česko trápí ledovka. V některých částech vůbec nevyjíždí vlaky

Ve středu nad ránem vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu před nebezpečím ledovky, která se může utvořit na většině území republiky. Jejím původcem je déšť přicházející ze severozápadu. Ten se v průběhu dne má posouvat směrem na Moravu a dál na jihovýchod.

"Na západě a severozápadě Čech se opět lokálně vyskytuje mrznoucí déšť. Teploty povrchů jsou většinou ještě lehce pod nulou, takže může vznikat nebezpečná ledovka. Během pozdního rána a dopoledne se ale začne oteplovat a ledovky se už konečně zbavíme," sliboval ČHMÚ na twitteru.

Varování před ledovkou se týká naprosté většiny Česka. Klouzavé silnice a chodníky by se měly podle meteorologů vyhnout pouze částem Slezska. Nejhorší je situace na severu a na západě Čech, kde se tvoří silná ledovka.

[chooze:article;value:480466]

ČHMÚ lidem doporučuje omezit vycházení a jízdu autem jen na nezbytně nutné případy a v obou případech si počínat opatrně. To platí zejména u starších a méně mobilních lidí. Upozorňuje také na možné výpadky dodávek elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb.

Ve středu nad ránem mrazivé počasí přerušilo také první ranní spoje. Některé vlaky a autobusy jsou zpožděné, jiné nevyjely vůbec. "Provoz linek je výrazně omezen. Nejvíce problémů je hlášeno západně od Prahy na Rakovnicku a Slánsku," uvádí na svých stránkách Pražská integrovaná doprava.

Kvůli sněhové kalamitě se zasekly také vlaky v Ústeckém kraji na trati Lovosice–Radejčín. České dráhy, které spoj provozují, jej dočasně zrušily bez možnosti náhradní dopravy. Kvůli ledovce na silnici totiž ČD nevypraví náhradní autobus.

I tak se ale dopravní nehody lidem nevyhýbají. Středočeští hasiči už museli řešit několik nehod způsobených ledovkou. Kousek za Rozdělovem na Kladensku skončila v příkopě řidička, která naštěstí vyvázla bez zranění. U Kačic se zase srazilo pět aut, i tato nehoda se však obešla bez toho, aby se někdo zranil.

Výskyt ledovky

Největší nebezpečí podle ČHMÚ hrozí na severozápadě republiky v Ústeckém, Libereckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, kde se velmi pravděpodobně vyskytne silná ledovka s tloušťkou nad 2 milimetry. Výjimkou je okres Frýdlant, kterému se mají namrzlé cesty vyhnout. Výstraha před silnou ledovkou platí na území Ústeckého kraje do středečních 13 hodin, v Libereckém je to až do 18 hodin.

Ledovkou je zasažena většina republiky. Až do 13 hodin platí varování před ledovkou v Praze, Jihočeském kraji a částech Středočeského kraje (Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Neratovice, Příbram, Rakovník, Slaný, Benešov, Čáslav, Český Brod, Kolín, Kutná Hora, Říčany, Sedlčany, Vlašim, Votice). Ve zbytku Středočeského kraje (Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Nymburk, Poděbrady) potrvá výstraha až do 18 hodin.

Klid ale nebudou mít lidé ani odpoledne a večer. Ledovka se může vyskytovat mezi 13. a 18. hodinou v Pardubickém kraji (Hlinsko, Chrudim, Pardubice, Přelouč) a na Vysočině (Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou).

Stejně tak se bude ledovka tvořit až do 22 hodin v Královéhradeckém, Jihomoravském, Olomouckém (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínském a Moravskoslezském kraji (Bruntál, Odry, Rýmařov, Vítkov) a také na většině území Pardubického kraje (Česká Třebová, Holice, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk) a Vysočiny (Bystřice nad Pernštejnem, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou).

Na to, s jakou pravděpodobností se v průběhu dne bude tvořit ledovka, se můžete podívat zde. Nejvyšší šance na vznik ledovky jsou v červených oblastech:

Ledovka komplikuje dopravu po téměř celé ČR. Na fotografie se můžete podívat zde:
[chooze:gallery;value:29706]

Ledovka trápí Česko už několikátý den v řadě. Podívejte se na reportáž TV Nova: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.