Skoro polovina dětí vůbec nečte. Jejich rodiče ale na tom nejsou lépe

Třináctiletý Lukáš k vášnivým čtenářům rozhodně nepatří a jak sám přiznává, doma nečte vůbec. "Jenom ve škole někdy a jinak jsem radši třeba venku s kamarády," přiznal Lukáš.

Podle nejnovějších dat školní inspekce se děti, které zajímá literatura, stávají spíš raritou. Do výzkumu se zapojily čtyři tisíce škol a výsledky jsou prý děsivé. Až polovina školáků nemá čtenářskou gramotnost, protože nečtou, a tím pádem je pro ně složité porozumět významu jakéhokoli textu.

[chooze:article;value:530635]

Problémem podle odborníků je, že v dnešní době knížka velmi těžko konkuruje třeba chytrému telefonu. Děti, které čtou, jsou přitom ve škole prý daleko úspěšnější, mají lepší představivost a méně je trápí třeba psychické problémy. Řada škol se proto snaží děti ke knížkám zase přivést.

Třeba v pražské základní škole Pod Žvahovem dokonce zavedli hodiny čtení. "Děti si můžou číst svoje vlastní knížky, které si přinesou, pak ty knížky nějakým společným způsobem zreflektujeme," řekl zástupce ředitele ZŠ Pod Žvahovem Tomáš Holubec.

Podle průzkumu mezi největší čtenáře patří žáci v hlavním městě, naopak nejhůř jsou na tom v Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Podle odborníků je ale často od rodičů nefér, že děti do čtení nutí, v Česku totiž pravidelně čte jen pětina dospělých.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.