Skotská specialita i česká klasika. Vařte s Víkendovou Snídaní

Sobota 14. 1. – Kuřecí roláda s pyré

Ingredience: celé mladé kuře, celer, červená řepa, žampióny, brusinky, smetana, vývar (vyrobíme sami) – kořenová zelenina, kuřecí stehna, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, citronová šťáva, máslo a šalotky

Postup: Vykostíme si kuře tak, aby nám vznikla plná plocha vhodná pro plnění rolády. Ořezy upečeme a použijeme na vývar. Na nádivku očistíme žampiony a pokrájíme nadrobno, zasmahneme na lžíci oleje se šalotkou a brusinkami a pokapeme citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem.

​Na pyré očistíme celer a pokrájíme ho na drobné kousky. Následně ho zasmahneme na másle a zalijeme smetanou a vývarem. Vaříme do změknutí a osolíme. Povařenou směs vymixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pro větší krémovost zašleháváme postupně máslo. Část pyré můžeme obarvit vodou z červené řepy pro hezčí efekt při servisu.

[chooze:article;value:483781]

Nádivkou plníme rovnoměrně vykostěné kuře. Poté ho srolujeme v roládu, svážeme vhodným provázkem. Dáme péct na 170 stupňů po dobu jedné hodiny.

Neděle 15. 1. – Skotský chowder

Ingredience: slávky, krevety, treska, uzený losos – plátky, česnek, cibule, jarní cibulka, crème fraîche, mléko, kurkuma, rajčata v plechu, čerstvé chilli, čerstvá zelená petržel, olivový olej, citronová šťáva, rybí vývar (vyrobíme si z ořezů z ryby, ze zbytků krevet a kořenové zeleniny), sůl, pepř a bílé víno

Postup: Očistíme si krevety, vyfiletujeme rybu a z ořezů si založíme vývar. Následně na pánvi zasmahneme cibuli a česnek na olivovém oleji, přidáme rajčátka, kousky ryby a slávky (ty, co se neotevřou, vyhodíme). Vše zalijeme 2 dcl bílého vína a počkáme, až se odpaří alkohol a přidáme vývar.

Odstřívkované krevety osmahneme na pánvi s trochou chilli, česneku a olivového oleje, posolíme, přidáme čerstvou petržel a citronovou šťávu. Polévku dochutíme kořením a na závěr přimícháme crème fraîche a již nevaříme. Zdobíme krevetami, čerstvou petrželkou a uzeným lososem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.