Skrytý otvor v lednici má zásadní vliv na kvalitu potravin. Češi o něm často nevědí

Malá dírka umístěná obyčejně na spodku skladovacího místa v lednici často uchází pozornosti spotřebitelů. Jedná se o odtokový kanálek. "Slouží k odtoku vysrážené vody, která vzniká z kapek na vnitřní zadní stěně chladicího oddílu. Rozmrazená voda stéká do odtoku a shromažďuje se v nádobě, odkud se vypařuje," vysvětlil manažer společnosti AP Servis, která se zabývá prodejem a servisem spotřebičů, Jan Míčka.

Jak upozornil Dušan Segeťa z firmy Chladservis, která se zabývá prodejem spotřebičů, pokud se majitel ledničky o kanálek nestará, může se zanést šlemem a do vnitřka přístroje tak může začít zapáchat. "Mohou se tam tvořit plísně a bakterie, které mohou mít vliv i na samotné potraviny," doplnil Míčka.

Zaneřáděný odtokový kanálek:

​Základní způsob, jak se o kanálek postarat, je plastový čistič odtoku, který je obyčejně dodáván přímo se spotřebičem. Samozřejmě se ale může stát, že toto klíčové "udělátko" člověk ztratí. Pak si jej může objednat, existují ale i další způsoby, jak se o svůj přístroj postarat.

Jeden z typů plastových čističů odtoku, který byl při koupi spotřebiče jeho součástí:

​​"Naši servisní technici jsou vybaveni dlouhým drátěným kartáčkem určeným přímo na čistění celého odtokového kanálku lednice. Nedoporučují se ostré a neohebné pomůcky, jde o to, aby nedošlo k poškození odtokové trubice, která může být i více jak metr dlouhá (dle konstrukčního provedení lednice). Na čištění můžete použít mýdlovou vodu nebo přímo výrobci doporučované čistící prostředky pro chladničky," popsal Míčka.

Majitel chladničky si ale může pomoci i sám. "Zapadne-li nečistota, třeba kousek papíru, který přimrzne, nebo kousek potraviny, vezměte asi 1 metr (u chladničky kombinované s mrazákem ve spodní části) nebo 30 centimetrů (u chladničky jednodveřové) nějaké tenčí dvojlinky k lampičce, nebo hadičku k infuzi o průměru asi 4 milimetry, nebo jakýkoliv kablík, aby byl pevný, pružný a ohebný, aby se mohl v odtoku lehce stočit, a celý ho opatrně nasoukejte dovnitř. Nejlépe to zkontrolujete, když ho uvidíte vylézt zezadu chladničky do misky na kondenzát na motorkompresoru," poradil Segeťa.

[chooze:article;value:483994]

​Oba odborníci doporučují pravidelné čištění. Míčka upřesnil, že je kanálek vhodné protáhnout tak jednou za jeden až dva měsíce. Že je pozdě, poznáte velmi snadno. "Rozhodně jej vyčistěte hned, jak se vám objeví voda pod miskami na zeleninu. To je znamení, že máte odtok neprůchodný," poradil Segeťa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.