Skrytý poklad na Balkáně. Česká stopa je tam větší, než byste mysleli

Říká se, že Bulharsko je brána do Orientu. "Je to jedno z nejexotičtějších míst v Evropě. Já konkrétně jezdím do Bulharska kvůli Čechům v Bulharsku, už 20 let se zabývám jednou malou dědinkou v západním Bulharsku, Vojvodovo, tak to vřele doporučuji," nastínil odborník na Bulharsko Jakoubek.

Podle něj se v Česku málo ví, že nový Bulharský stát po osvobození v roce 1878 pomáhala vytvořit spousta Čechů. "Byly tam české pivovary, byl tam český cukrovar, první ministr osvěty, mohli bychom říct školství, byl Konstantin Jireček, Ivan Mrkvička založil bulharskou Akademii věd," popsal.

[chooze:article;value:467378]

​Bulhaři podle něj mají Čechy rádi. "Tam jedete a rovnou máte devízu toho, že jste tam vítán. Je tam celá řada českých stop. Jestli chcete poznat Bulharsko jako takové, nejezděte k moři, ale jeďte na venkov, určitě nemiňte hory. Jsou tam také stovky lokálních klášterů, kde se dá přespat," láká odborník.

Co nabízí Rumunsko, to nabízí dle jeho slov Bulharsko také. "Navíc se tam domluvíte. Je to pro nás poměrně vzdálený slovanský jazyk, ale voda se pořád řekne voda a sobota se řekne sobota," vyzdvihl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.