Skrytý poklad v Chorvatsku. Letos jsem nic levnějšího neviděl, tvrdí cestovatel

Lokality, které navštěvuje mnoho turistů, jsou obecně výrazně dražší než zbytek země – a platí to i v Chorvatsku, kde letos ceny navíc citelně rostly. Na začátku sezóny je reportérka deníku Danas zjišťovala v Dubrovníku a leckomu by se z nich asi protočily panenky.

Například za vaječnou omeletu a macchiato zaplatila v přepočtu skoro 400 korun. Koktejl na pláži ji stál dalších zhruba 380 korun a rizoto v nedaleké restauraci bylo za "lidových" 600 korun. O něco nižší, přesto vysoké ceny, redakci TN.cz z Makarské riviéry zaslal český turista. Půllitr točeného piva za 87 korun nebo rizoto za 310 korun jsou běžnou nabídkou tamních restaurací. 

[chooze:article;value:517273]

​Ne všude je ale takto draho. To se pokusil dokázat i britský cestovatel Paul Bradbury, který se před lety přestěhoval na chorvatský ostrov Hvar. Na svém webu Total Croatia News se tento týden podělil o zážitek, který si odnesl z podniků ve městě vzdáleném zhruba 30 kilometrů od Záhřebu – mimo turistické regiony. 

"Příběhy o tom, jak ceny v Chorvatsku prudce vzrostly, mě přiměly k zamyšlení, že bychom mohli najít pravý opak. A možná i najít nejlevnější město v Chorvatsku," napsal. Vypravil se proto do malého městečka Oroslavje nedaleko slovinských hranic. 

"Když mi v baru přinesli velké vychlazené pivo, byl jsem v šoku. Cena byla jen 1,80 eura (v přepočtu 43 korun). Bylo to letošní první pivo v baru, u kterého jsem viděl cenu pod dvě eura," neskrýval nadšení. V nedaleké hotelové restauraci si pak objednal zmrzlinu s polevou. 

[chooze:article;value:517954]

"Zarazilo mě, že stála jen 1,20 eura (necelých 30 korun). Opět jsem za celé léto neviděl nic tak levného," pokračoval. Na oběd zašel do restaurace, kde ceny za pizzu začínaly v přepočtu na zhruba 170 korunách. Za klasickou pizzu se sýrem a šunkou byste tam podle jídelního lístku zaplatili necelých 190 korun. 

"Jistě, nemáte tam výhled na Dalmácii, ale bylo to fakt levné," konstatoval Paul. Uznává ale, že na pobřeží jsou ceny úplně jiné. "Informoval jsem se u majitele oblíbeného baru v Dalmácii. Prodává půl litru piva Karlovačko za 4 eura (přibližně 96 korun). Nakupuje ho přitom za 1,05 včetně daně. Pěkná přirážka," podotkl. 

Pokud jedete na dovolenou k moři, vyrazit na oběd nebo drink do vnitrozemního městečka Oroslavje severně od chorvatského hlavního města nedává smysl. Mnoho Čechů ale na Jadran jezdí přes Slovinsko a Záhřeb, nyní tak mají tip, kde se cestou stavit na jídlo. 

Pozitivním trendem v Chorvatsku je otevřenost bezhotovostním platbám. Platit kartou můžete na většině míst v zemi: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.