Skupina Čechů pokořila rekord. Nejvyšší horu Afriky zdolali za méně než 24 hodin

Pět mužů a jedna žena v úterý 3. října v Tanzanii stanovili nový světový rekord. Za necelých 24 hodin vystoupali 5 000 metrů.  "Zvládli jsme to za 23 hodin a 14 minut. To je úplně něco neskutečného," radovali se na vrcholu nejvyšší africké hory Kilimandžára.

"Pro představu, je to zhruba šestkrát Sněžka, ale samozřejmě s menším množstvím kyslíku, takže si to představte, jako kdybyste postupně dýchali třeba přes nějakou slánku," vysvětlila horolezkyně Kateřina Lisová.

[chooze:article;value:526173]

"Já už jsem to měl v hlavě nějakým způsobem dva roky, že bych to chtěl provést. Od té doby, co to udělal Wim Hof, tak jsem věděl, že tam nějaká cesta je," řekl horolezec Dominik Luks.

"Jednoznačně nejnáročnější byla rychle nastoupaná nadmořská výška, která si začala vybírat svoji daň v podobě malátnosti," připomněl další ze členů skupiny Ondřej Petr.

Horolezci museli nést na zádech svou výbavu spolu se zásobami vody a jídla. "Každý jsme měli kolem deseti kil, z čehož každý měl tak čtyři litry vody, kterou jsme průběžně doplňovali na třech zastávkách. Měli jsme i oxymetr, kterým jsme si sledovali saturaci krve," dodal horolezec Filip Malý.

[chooze:article;value:505622]

Kdo by si myslel, že náročný program končí dosažením vrcholu, ten je na omylu. "Po více než 30 hodinách na nohách jsme scházeli o 1 200 výškových metrů níž do posledního záchytného bodu, kde nám bohužel nedovolili spát z důvodu ohrožení života, tak jsme po hodinové pauze sešli do 3 500 metrů nad mořem, kde jsme konečně mohli přespat, a následný den jsme scházeli do nejnižšího bodu," povyprávěl člen expedice Dominik Hřib.

Někteří členové expedice si tak při pokoření Kilimandžára sáhli na dno svých sil. "Bylo to hodně náročné. Jedno z nejtěžších stoupání, co jsem kdy absolvoval. Vlastně jsem se vypnul a poměrně jsem asi dobrých 20 minut spal a šel jsem. Vůbec jsem nevěděl, kde jsem," popsal horolezec Stanislav Sikora.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.