Skupina měla obrat lidi o desetimiliony. Část zadrželi na Ukrajině

Přes rok a půl usilovné práce českých a ukrajinských policistů. Výsledkem je zadržený mezinárodní gang, jehož šest členů v neděli poslal Okresní soud v Náchodě do vazby. Z call centra v ukrajinské Oděse měli telefonáty lákat z lidí peníze.

"Dobrý den, tady pracovník České národní banky, musím vám sdělit, že vaše finance jsou v ohrožení!" Přesně takovou historkou získávali podvodníci od obětí peníze. Nachytalo se přes 150 lidí.

[chooze:article;value:552691]

Celkem 23 Čechů a 17 Ukrajinců si mělo podvody přijít na desítky milionů korun. "V tomto případě se jedná o skupinu osob, která byla přímo zadržena na Ukrajině a nyní byla ukrajinskými orgány vydána policii," uvedl předseda soudu Pavel Ruml.

"Navrhl jsem uvalení vazby, a to ze všech tří důvodů. Jak z důvodu, že by mohli mařit vyšetřování tím, že by se skrývali, tak z důvodu, že by mohli ovlivňovat dosud nevyslechnuté osoby, i z důvodu, že by eventuálně mohli pokračovat v trestné činnosti," řekl státní zástupce Radim Vítek.

Podle policie si měli operátoři vydělávat až 200 tisíc korun měsíčně. Obhájce ale tvrdí, že zadržení Češi byli pouze figurkami.

[chooze:article;value:552106]

"Oni pouze kontaktovali podle předloženého seznamu a telefonních čísel osoby tady v Česku, po kterých chtěli nějaké údaje o bankovních účtech. Co se potom s těmi daty dál provádělo a jak to dopadalo, to už šlo mimo ně," sdělil obhájce Josef Pokorný.

Obvinění tvrdí, že terčem podvodů se měli stát i oni sami, a že v call centru byli držení dokonce násilím. "Oni tam odjížděli s tím, že jedou na Ukrajinu pomáhat v rámci války, čili pomáhat uprchlíkům a tak dále. Teprve když tam přijeli, tak se vlastně dozvěděli, co mají dělat," prohlásil Pokorný. Obviněným hrozí až desetileté vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.