Skutečná šifra mistra Leonarda? Historik učinil záhadný objev na hřbitově

Nález označovaný jako jeden z nejvýznamnějších objevů svého druhu učinili historici ve Velké Británii. V hrabství Staffordshire odkryli celkem osm hrobů patřících členům templářských rytířů.

Pět nových hrobů bylo nalezeno u kostela Panny Marie v Enville a zatím není jasné, proč zrovna tam byli tito templáři pohřbeni. V současné době probíhají rozsáhlé výzkumy, které mají do této záhady vnést více světla. Nový objev navazuje na dřívější nález tří hrobů z roku 2021, informuje britský deník The Sun.

Templářští rytíři byli středověkým křesťanským vojenským řádem zformovaným na počátku 12. století, který proslul svým bohatstvím a mocí. Hráli významnou roli v křížových výpravách a jejich utajení a legendární postavení inspirovaly četné mýty a pověsti. Právě templářský řád byl klíčovým tématem úspěšného filmu Šifra mistra Leonarda, založeného na stejnojmenném knižním bestselleru Dana Browna, a to prostřednictvím jejich vazeb na legendu o svatém grálu. 

Historik a badatel Edward Spencer Dyas, který hroby našel, tvrdí, že tento objev dělá z kostela v Enville jeden z celonárodně nejvýznamnějších kostelů v zemi. Dyas zatím neodhalil přesné podrobnosti o nálezu, jako je počet ostatků nalezených v každém hrobě nebo možné artefakty objevené vedle nich.

[chooze:article;value:218248]

​​Každý z hrobů, které odkryl, má nicméně ve dvou kruzích templářský kříž ve standardním templářském designu. Jeden hrob také obsahuje křižácký kříž, což naznačuje, že rytíř byl jak templář, tak křižák starověkého vojenského řádu. Na úpatí téhož hrobu je také templářský kříž – variace jeruzalémského kříže – odhalující neznámého rytíře, který byl kdysi součástí templářského řádu na Chrámové hoře v Jeruzalémě, popsal deník DailyMail.

Není zatím známo, proč jsou hroby templářů právě v Enville. Badatelé ale zmiňují, že se templáři často připojovali ke kostelům zasvěceným Panně Marii.

Unikátní objev českých archeologů. V kameni našli rytiny staré 15 tisíc let (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.