Skvělá akrobacie i dechberoucí iluze. Jatka 78 nabídnou hned několik premiér

Poslední rok byl ve znamení mnoha vizí a projektů. "Projekt Putyky se jmenuje 'Kruh, který spojuje'. Projekt Jatek se jmenuje 'Prostor, srdce, vize divadla Jatka 78. Na obou projektech se podílelo několik lidí a koukají až do konce roku 2028. Máme vytvořený dramaturgický plán a hlavní témata, která bychom rádi naplnili a dosáhli jich," nastínil principál souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák ml., který je zároveň uměleckým šéfem Jatek78.

Divadlo chce dávat prostor mladým lidem a nastupující generaci. Vzdělávat chce stále nejen své členy vystupující na jevišti, rozvíjet dovednosti plánuje také u svých mimodivadelních složek.

[chooze:article;value:396205]

Soubor Cirk La Putyka příští rok oslaví 15 let. Scéna Jatka78 pak 10 let. "Téma druhé kariéry je aktuální. Snažíme se zapojovat akrobaty a umělce do různých jiných než jevištních pozic. Což se nám daří," doplnil Novák.

Problémem jsou však prostory domovské scény, která sídlí v holešovické tržnici v Praze. "Jedním z projektů je znát stanovisko magistrátu a výstaviště o tom, jaký je záměr s naším divadlem v dlouhodobém horizontu. Podepisujeme jednoleté smlouvy, granty máme víceleté. Stále žijeme v nejistotě, jestli se ten prostor dočká rekonstrukce. Pokud to stanovisko nedostaneme, tak v roce 2028 bychom tady ukončili činnost Jatek a Putyky," vysvětlil Novák.

Soubor během letošního léta objel se svými představeními nejen česká města, vycestoval také do zahraničí. Vystoupil například v Budapešti, Montrealu nebo New Yorku.

Podzim bude premiérový

Pražská scéna Jatka78 nabídne do konce roku celkem sedm premiér. Sezonu zahájí představení Snowflakes režiséra a producenta Viktora Tauše. Jedná se o živou upoutávku na film Amerikánka, která spojuje autentické zpovědi dětí z dětských domovů a vydělených skupin s muzikálem, činohrou i módní přehlídkou.

[chooze:article;value:518297]

Na začátku října pak Cirk La Putyka uvede inscenaci K francouzského režiséra Daniela Gulka ze souboru Cahin Caha. Ta zavede diváky na novocirkusový halucinačně-komiksový výlet do světa Franze Kafky. Diváci se mohou těšit na domácí i zahraniční obsazení.

Domovský soubor Dekkadancers připravuje na začátek listopadu netradiční hudebně-taneční zpracování klasiky Tramvaj do stanice touha.

Tanečně-novocirkusové přestavení Radiant souboru Holektiv, který se na Jatkách78 představí poprvé, je inspirované kauzou polských skleníků pro pěstování zeleniny, jejichž silná záře svítí jako stotisícové město.

Prosincová premiéra představení R.I.E, neboli Rest in Euphoria, nabídne podívanou na pomezí kabaretu, dekadence, vzrušení, hudby, rytmu a pohybu.

[chooze:article;value:507983]

S českými premiérami přijedou do Prahy dva zahraniční soubory. Z berlínského kabaretu Chamäleon Theatre finský Circo Aereo s představením in_between režiséra Maksima Komara slibujícím fantastickou scénografii plnou tajemství, utajené kouzelnické triky, prvotřídní akrobacii i dechberoucí iluze.

Švédský soubor Giraff přiveze na Jatka78 rodinné představení Goldbergovy variace, která přenese diváky do světa vynálezů, experimentů a disciplín, jako jsou akrobacie, žonglování nebo balancování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.