Skvělá zpráva pro lyžaře: Na horách jsou konečně ideální podmínky

Kdo vyrazí o víkendu na hory, bude nadšený. Už podle zvuku, který vydávají lyže při kontaktu s podložkou, je jasné, že podklad je umrzlý a tím pádem odolnější vůči výmolům a boulím. A když se k tomu přidá sluníčko, podmínky pro lyžování jsou ideální. "Včera pršelo, dneska to umrzlo, je to krásně rovné. Počasí je úžasné, celý týden bylo hnusně, ale teď je super," pochvalují si lyžaři.

V provozu jsou všechny horské areály. Množství sněhu, který teď na sjezdovkách leží, by prý mělo vystačit na zbytek sezóny. "Připadlo kolem 50 cm sněhu, na sjezdovkách je od 50 do 120 cm sněhu, využili jsme mrazivé počasí, dosněžovali jsme," říká Zina Plchová ze skiareálu v Peci pod Sněžkou. "Zatím je to zima výkyvů, ale v tuhle chvíli si nemůžeme stěžovat. Poslední týden počasí přálo, takže jsme sjezdovky opravili. Návštěvníků není tolik, aby se čekalo ve frontách," souhlasí Petr Prouza ze skiareálu v Deštném v Orlických horách.

Skiareál Hlubočky u Olomouce leží ve výšce pouhých 380 metrů nad mořem. Minulý týden nebylo kvůli oblevě na čem lyžovat, nyní jsou vleky opět v provozu. "Máme někde mezi 40 a 80 centimetry na sjezdovkách, lidé jezdí, o víkendu je to silnější," pochvaluje si provozovatel Michal Stojmenov. Půjčovny lyží mají také návaly zájemců.

[chooze:article;value:537990]

​V Orlických horách nebylo v pátek tolik slunce jako v Krkonoších, přesto si upravené stopy běžkaři na hřebenové magistrále vychutnávali. Co se týká obsazenosti, začátek roku je vždy slabší, ale jak se blíží jarní prázdniny, hotely se plní. "To je obsazenost extrémní, kolem 90 procent. U nás je zájem velký, protože máme rozsáhlý program pro děti. Pokud někdo chce ještě přijet, tak musí jednat rychle," upozorňuje hoteliér z Pece pod Sněžkou Martin Venglář.

Rezervace přicházejí i na nadcházející víkend a určitě se na tom podepsaly i předpovědi meteorologů. "Na víkend v horských oblastech očekáváme ty nejlepší podmínky pro lyžování z celého ledna, teplota v 1 000 metrech bude minus čtyři. Bude jasno, maximálně polojasno," říká meteoroložka Dagmar Honsová. V sobotu má svítit slunce dokonce celých sedm hodin a v neděli také.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.