Moderní bydlení

Slámová: O vině Petra Kramného není pochyb, pro zločin měl vrozené vlohy

Advokátka Klára Long Slámová figurovala v případu Petra Kramného jako zmocněnkyně rodiny obětí. Podle ní nejsou ani náznakem žádné důvody k pochybovaní o Kramného zodpovědnosti za vraždu jeho manželky a dcery.

"Na fotkách, které byly pořízené během dovolené v Egyptě, je už vidět takový zvláštní vztah. Petr Kramný se na těch snímcích ani moc nesměje. Na rozdíl od Moniky s Klárkou, které si to tam užívají a usmívají se. Manžel a otec už tam vypadá velmi odtažitě," říká pro TN.cz advokátka Slámová.

[chooze:article;value:489165]

Měla jste příležitost už vidět první díl dokumentární série Kauza Kramný, jež vyšla na Voyo?

Ano, snímek je velmi dobře zpracovaný, zatím ale mohu hodnotit jen ten první díl.

Jste advokátkou, jak ale případ Petra Kramného hodnotíte z lidského hlediska?

Působila jsem jako zmocněnkyně poškozených. Petr Kramný je pravomocně odsouzený za vraždu své manželky a dcery a dostal trest ve výši 28 let. Soud posoudil všechny okolnosti případu. Pokud se ale na tu věc podívám z lidského hlediska, žádný, ani ten nejvyšší, trest nemůže vyvážit smrt dvou zcela nevinných osob. Život jim už nikdo nevrátí.

Jak je na tom rodina obětí, jejíž zmocněnkyní jste se stala?

Pokud vám někdo zabije blízkou osobu, tak se s tím můžete stěží kdykoli vyrovnat.

Jak je náročné figurovat v podobných případech byť jako zmocněnkyně rodiny obětí?

Každý případ, během něhož byl někdo usmrcen, ve vás vždy něco zanechá. A netýká se to jen kauz, na kterých chcete pracovat.

[chooze:article;value:477206]

Téměř od začátku toho případu jste tvrdila, že o vině Petra Kramného není pochyb…

Ten můj názor vycházel z obsahu spisu, kde byl popis shromážděných důkazů včetně toho, jak se Petr Kramný choval. Stěžejní byly závěry soudních znalců. Ty byly vyhotoveny na základě provedené soudní pitvy.

Zrovna o znaleckých posudcích se ale vedly jisté spory…

To je u větších kauz běžné. Obhájci se snaží zastupovat svého klienta a je obvyklé, že se snaží upozornit na věci, které by mohly vyvolat určité pochybnosti. Nicméně z důkazního pohledu tam žádné pochybnosti nikdy nebyly. Závěry byly naprosto jednoznačné.

Právě obhajoba ale měla své znalecké posudky.

Ty však byly podrobeny přezkumu a není důvod mluvit o jakýchkoli pochybnostech. Znalci, kteří posudek pro obhajobu zpracovali, byli mimo jiné pravomocně odsouzeni za uvedení nepravdivých informací.  

V dokumentu se objevují fotografie z rodinného alba Kramných. Na první pohled se zdá, že je vše v pořádku…

Na snímcích, které byly pořízené během dovolené v Egyptě, je už ale vidět takový zvláštní vztah. Petr Kramný se na těch fotografiích ani moc nesměje. Na rozdíl od Moniky s Klárkou, které si to tam užívají a usmívají se. Manžel a otec už tam vypadá velmi odtažitě. Nedá se hovořit o tom, že by na těch fotografiích působil jako běžný otec od rodiny.

[chooze:article;value:532840]

Zrovna rodinná alba však pro usvědčení vraha většinou nestačí…

Co se stalo, je popsáno v rozsudcích i v psychologických posudcích. Osoba pachatele, který se dopustí takto závažného zločinu, je vždy podrobována znaleckému zkoumání ze strany psychologa a psychiatra.

Výsledek?

Osoba Petra Kramného má nižší emocionální koeficient. Pokud někdo zavraždí svou blízkou osobu, a navíc je to dítě, tak je tam samozřejmě velký předpoklad, že ta empatická stránka bude velmi snížena.

Myslíte, že jde v tomto případě o nějakou vrozenou vlastnost?

Na to jsou různé názory, které se v průběhu let vyvíjejí i z hlediska odborné psychologické a psychiatrické veřejnosti. Mnoho odborníků se přiklání k tomu, že porucha osobnosti je daná od narození. Co se týká Petra Kramného, musím upozornit, že nejsem psycholog ani psychiatr a mohu říci jen svůj názor. Domnívám se, že během formování osobnosti Petra Kramného už nebylo možné cokoliv jeho výchovou ovlivnit.

Martin Kočárek o Kauze Kramný: I po 11 letech se ho případ osobně dotýká (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.