Sláva Putinovi, volali Romové při pochodu městem. Kde je policie, ptají se lidé

V Krupce v Ústeckém kraji se v úterý odpoledne sešli Romové a vydali se na pochod městem. Pochod měl souvislost s víkendovou bitkou mezi několika lidmi. Internetem se také šířily zprávy, že se ve městě měli Ukrajinci pokusit unést a sexuálně obtěžovat romské děti.

"Dne 16. 7. 2023 kolem 19:00 hodin došlo v Krupce na veřejně přístupném místě k fyzickému napadení mezi několika osobami, z nichž část byla pod vlivem alkoholu. Věcí se zabýváme pro podezření z přečinu výtržnictví. Dále vyvracíme informace, které se objevují na sociálních sítích, že incidentu se měly zúčastnit osoby ukrajinské národnosti," uvedla policie na sociálních sítích. V souvislosti s tím policie obvinila 33letého Moldavana z výtržnictví.

[chooze:article;value:513629]

Zprávy o údajných únosech se objevily i z jiných měst. "Zabývali jsme se oznámením údajného únosu romských dětí ze strany ukrajinských občanů v Rokycanech. Ujišťujeme veřejnost, že k takové události nedošlo," sdělila policie.

Někteří uživatelé sociálních sítích si stěžovali, že v Krupce při pochodu Romů situaci nesledovala policie. Na videích z místa je vidět, jak lidé hází lahve a další předměty po lidech na balkóně, na jiných záběrech je slyšet vykřikování hesel jako "sláva Putinovi", "černá síla" či "my jsme tady doma".

"Čau ahoj Policie ČR. Na fotbal do Jablonce, kde se k***a nikdy nic neděje, pošlete klidně 15 antonů se želvama. Na 'cikánské povstání', které psychopaticky avizují předem na sociálních sítích, nereagujete. Pořádek nezajišťujete, majetek a zdraví nechráníte," stěžuje si jeden z uživatelů.

Na jeho příspěvek policie reagovala: "Zvýšená přítomnost pořádkových sil na místě by mohla vést k eskalaci napětí. Neznamená to, že jsme na akci nedohlíželi. Průběh jsme důsledně dokumentovali a záznamy budeme dále vyhodnocovat, především ve vztahu k některým projevům. Oceňujeme ale relativně poklidný průběh."

Redakce TN.cz požádala policii o vyjádření, zda se pochodem a hesly zabývá. "Po jednání se státním zastupitelstvím policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka. V případě soudem uznané viny hrozí dotyčnému trest odnětí svobody až do výše tří let. Nyní se také zabýváme okolnostmi a příčinami samotného incidentu, přičemž sledujeme a vyhodnocujeme kamerové záznamy i veškeré dění na sociálních sítích ze strany veřejnosti a stejně tak i samotné projevy v průběhu shromáždění v Krupce," odpověděl policejní mluvčí Kamil Marek.

V Krupce se v úterý porvalo několik lidí. Romové se poté shromáždili v tamním parku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.