"Sláva Ukrajině," zvolal zajatec Timofej. Rusové ho bez lítosti popravili

Na videu, které vzbudilo obrovský zájem po celém světě, je vidět muž, který si naposledy potáhne z cigarety a zvolá: "Sláva Ukrajině!" Následně jej zastřelí samopaly a jeden z vojáků zakřičí: "Chcípni, svině." Nyní je známa identita popraveného muže, upozornil web Insider.

Jedná se o Timofeje Šaduru, který se svým plukem bojoval u Bachmutu. Od 3. února byl ale pohřešovaný. "V současné době je tělo našeho vojáka na dočasně okupovaném území," informoval na facebooku 30. motorizovaný pluk ukrajinských pozemních sil. Ten se jej pokusí získat zpět a jeho identitu potvrdit.

Timofejova sestra už předtím ukrajinskému novináři potvrdila, že jde pravděpodobně o něj. "Řekla, že si je na 90 % jistá, že ten zastřelený muž je její bratr," napsal na facebooku.

Na video, které se na začátku začalo šířit hlavně na proruských účtech na sociální síti Telegram, už zareagovalo několik ukrajinských představitelů.

"V Rusku se pěstují válečné zločiny. A jsou obíleny propagandou a mýty o 'nacistech'. Vražda válečného zajatce je toho dalším příkladem. Je to také příklad jejich národní bezvýznamnosti a slabosti. Za každý takový válečný zločin přijde odplata," oznámil na telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

[chooze:article;value:493456]

Sám Volodymyr Zelenskyj se k události vrátil ve svém proslovu. Slíbil, že Ukrajina najde lidi zodpovědné za popravu zajatce. 

"Na Ukrajině bude vždy rezonovat heslo: 'Sláva Ukrajině!' Miliony lidí budou i nadále odpovídat: 'Sláva hrdinům!' Ukrajina si bude vždy připomínat statečnost každého jednotlivce, který obětoval svůj život za svobodu národa," uvedl.

Rusko, které je v popravě hlavním podezřelým, se ještě oficiálně nevyjádřilo. Propagandista a představitel separatistů Daniil Bezsonov už ale na svém účtu začal teoretizovat, že jde o ruského vojáka oblečeného do ukrajinské uniformy, upozornil deník Novaja Gazeta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.