Slavná paroloď přeplula Atlantik jako první. Po dvou stoletích našli její trosky

Poté, co loni v září na Spojené státy udeřila bouře Ian, byly v říjnu na pobřeží newyorského ostrova Fire Island spatřeny vyplavené dřevěné trosky. Jednalo se asi o čtyři metry dlouhý čtvercový kus trupu. Jak tento týden uvedla agentura AP, podle expertů jde o trosky slavné lodi SS Savannah. Byla to první paroloď, která zdolala Atlantský oceán.

SS Savannah byla spuštěna na vodu v roce 1818. Byla to v podstatě plachetnice, která byla vybavena navíc kolesy poháněnými parou. Parní stroj měl výkon 75 koní (asi 55 kW), podle dalších zdrojů měl koní 90 (asi 66 kW). "Loď byla luxusně vybavená, měla 32 lůžek v 16 kabinách, vysoká zrcadla, obložení z mahagonu a další," popsalo Národní muzeum americké historie.

[chooze:gallery;value:30619]

​Na svou cestu ze stejnojmenného města v Georgii vyplula Savannah v květnu 1819 směrem na britský Liverpool. Šlo ale spíše o testovací jízdu, na palubě nebylo žádné zboží ani pasažéři. Většinu trasy využívala plachty, parní stroj loď poháněl celkem asi 100 hodin, tedy 16 procent času z 29 dní dlouhé plavby.

V Evropě zamířila také do Baltského moře, kde se stala první parolodí, která do něj vplula. Její kapitán odmítl nabídku švédského krále, který chtěl loď koupit za zboží v hodnotě tehdejších 100 tisíc dolarů.

Paroloď Savannah ale měla nakonec smutný osud. Její majitelé ji museli prodat a nový vlastník z ní odstranil parní stroj a využíval ji pro přepravu pasažérů a nákladu mezi New Yorkem a Savannah. V roce 1821 loď ztroskotala u Fire Islandu v New Yorku. Najela na mělčinu a poté, co se podařilo zachránit posádku i náklad, se rozpadla. Později se z data její první plavby stal National Maritime Day, tedy americký svátek oslavující námořní dopravu.

[chooze:article;value:490213]

Po vraku či troskách badatelé pátrali dvě století, ale nikdy se jim nic nepodařilo najít. Ani vyplavené trosky nejsou s lodí zatím najisto spojené, podle zástupců národního parku na Fire Islandu ale pravděpodobně patří právě této lodi. "Trosky opravdu mohou být kusem historického vraku. Podle toho, co víme, to dává smysl," řekl vyučující na Námořní katedře Newyorské státní univerzity Ira Breskin.

Důkazy, že se skutečně jedná o Savannah, vychází z toho, že dřevěné kolíky, které drží jednotlivá prkna, odpovídají lodi velikosti Savannah. Podle kovových hřebů se podařilo určit, že loď, z níž trosky pochází, byla vyrobená kolem roku 1820.

Vyplavené trosky, které pravděpodobně patří Savannah:

 

Dosud nepublikované video vraku Titaniku. 37 let staré záběry ukazují detaily lodi (02/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.