Slavné skalní město Petra je pod vodou. Turisty zaskočily bleskové povodně

Skalní město Petra, které se nachází hluboko ve skalách v jordánské poušti, čelí náporu živlů. Do vyschlého údolí, v němž město stojí, se ženou bleskové záplavy, které zasáhly celou oblast. Oblíbená turistická destinace se tak rázem ocitla v nebezpečí.

V oblasti pracují jordánští záchranáři na evakuaci turistů, které prudké záplavy uvěznily v ruinách starověkého města. Z úzké rokle spojující Petru a moderní město Vádí Músá evakuovali okolo 1 700 turistů, píše portál Daily Mail.

Jedna z nejznámějších částí města Petra:

​Bleskové záplavy sužující jižní části Jordánska a Izraele se údajně zatím obešly bez obětí. Silný proud se ale přelévá přes silnice a na jihu Jordánska převrátil jedoucí autobus, který voda vytlačila ze silnice. Podle portálu Jordan News se v autobuse zranili tři lidé.

Příčinou prudkých záplav jsou především přívalové deště ve výše položených částech oblasti. Voda stékající do nížin však není jediným nebezpečím. Strhává s sebou totiž balvany a způsobuje sesuvy půdy. Jordánsko proto zcela uzavřelo silnice v nejvíce ohrožených oblastech.

[chooze:article;value:479320]

Bleskové povodně v okolí Petry jsou vzácné, přesto se občas dějí. V roce 2018 přívaly vody zaskočily ve městě zhruba 4 000 turistů, z nich 11 v zaplavené rokli zahynulo. Jordánsko proto u oblíbené turistické destinace zavedlo řadu opatření, které mají za cíl co nejvíce snížit riziko přírodní katastrofy. Příkladem jsou například přehrady, které dokáží zadržet menší povodně hrnoucí se z výšin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.